Delad bild: fågel och en svamp.
Lavskrikan och bombmurklan har blivit ofrivilliga huvudpersoner i en infekterad konflikt. Foto: Ron Knight/Creative Commons, Staffan Kyrk/Creative Commons.

Skyddet för hotade arter i skogen utreds

1:59 min

Skogsnäringen och naturvårdare har länge tvistat om tolkningen av reglerna för skydd av hotade arter i skogen. Nu ska artskyddsreglerna utredas.

– Som miljöminister vill jag ju självklart att den markägare som sköter sin skog på ett sätt som bevarar hotade arter ska kunna kombinera det med god ekonomi i sin näringsverksamhet, säger miljöminister Karolina Skog.

– Grunden för att det ska vara möjligt är att regelverket är tydligt och förutsägbart.

I dag är det inte så enligt regeringen, som tillsätter en utredare med direktiv att se över artskyddsförordningen. 

Bakgrunden är en infekterad konflikt, där den lilla fågeln lavskrika och den sällsynta svampen bombmurkla ofrivilligt fått huvudroller. Bombmurklan är fridlyst, lavskrikans status är omdiskuterad men den minskar här och var.

Skogsägare som har bombmurkla eller lavskrika i sin skog, har förbjudits av myndigheterna att avverka sin skog. I vissa fall har skogsägare rätt till ersättning för utebliven inkomst då de nekats att avverka, men i de här fallen riskerade de bli utan. Flera fall prövas fortfarande efter överklaganden 

Tillämpningen har lett till lång och hård kritik från LRF och skogsägarhåll, och Skogsstyrelsen har bett domstol om hjälp med att tolka artskyddsreglerna. 

– Alla är förlorare på den otydlighet som finns i dag. Oavsett om man tittar på frågan från markägar - eller naturvårdsperspektiv, säger miljöministern.

– Jag tror det är en anledning till att vi har ett högt tonläge i debatten, säger miljöministern.

Utredningen kommer att bli klar först efter riksdagsvalet. Både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare föreslagit regeringen att se över artskyddsreglerna. Tidigare har Karolina Skog sagt nej till det. Varför säger hon nu ja?

– Jag har kommenterat att den inte skulle starta före våren. Uppenbarligen gjorde den inte det heller, svarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista