FN:s havssändebud Peter Thomson talade igår vid Havs- och Vattenforum i Göteborg.
1 av 2
FN:s havssändebud Peter Thomson talade igår vid Havs- och Vattenforum i Göteborg. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Havsstrand med plastskräp.
2 av 2
Arkivbild. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT.

FN-sändebud hoppfull för havet

2:08 min

Några av världshavens svåraste problem ska gå att få bukt med till 2030, hävdar FN:s särskilda sändebud för världshaven som har varit på Sverigebesök.

– Till exempel överexploateringen av våra fiskbestånd, den är möjlig att lösa. Under SDG 14 (se nedan) kommer vi lösa det, säger Peter Thomson, som Ekot träffar på en kaj vid älven i Göteborg.

Det Thomson kallar SDG 14 är FN:s hållbarhetsmål för havet.

I september i fjol blev den gråskäggige 70-årige diplomaten FN:s första speciella sändebud för världshaven. Thomsons uppgift är att se till att stater och andra aktörer verkar just för att nå alla delar i hållbarhetsmålet till år 2030.

Marin nedskräpning har varit i fokus på senare tid. Över 12 miljoner ton plast beräknas årligen hamna i havet. Fast även skräpet kommer vi få bukt med, hävdar Peter Thomson.

– Om vi tittar på marin nedskräpning är det återigen möjligt att lösa. Det är mänskligt skapat, från plast, avlopp och avfall från industrier och jordbruk. Vi kan lösa det, vi kommer lösa det!

Är du säker på det?

– Jag är väldigt övertygad, ja! Jag kan se förändringen i medvetenhet och förändringen mot att bli mer lösningsinriktad, säger Peter Thomson.

När FN-sändebudet i går talade vid konferensen Havs- och Vattenforum i Göteborg uttryckte han däremot stor oro för klimatförändringen. Höjda havsnivåer, försurning och sjunkande syrehalt i havet är några effekter av ett varmare klimat.

I Thomsons hemland Fiji upptäckte man nyligen tusentals döda fiskar på en strand.

– Vattnet hade helt enkelt blivit för varmt att leva i för fiskarna. De hade dött allihop och blivit uppspolade på land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".