Bil, avgaser
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Länder stäms – bryter mot regler för luftkvalitet

1:43 min

EU-kommissionen stämmer Tyskland och ytterligare fem länder inför EU-domstolen för att de bryter mot reglerna för luftkvalitet. Gränsvärden överskrids ofta sedan flera år och länderna agerar inte tillräckligt aktivt mot bilindustrin som förorsakar problemen, enligt kommissionen.

Sedan 2010 gäller dagens gränsvärden för hälsofarliga utsläpp. Men trots flera uppmaningar överskrids gränserna regelmässigt i ett stort antal tyska städer. Här handlar det framför allt om kväveoxid i dieselavgaserna.

Även Frankrike, Ungern, Italien, Rumänien och Storbritannien kommer att dras inför rätta. I Tyskland väntas beslutet leda till att de aviserade körförbuden för dieselbilar i de mest utsatta städerna rycker närmare.

Alternativet är att göra om bilarnas avgassystem. Biltillverkarna har erbjudit omprogrammering av avgassystemen men det har inte gett tillräckligt stor effekt. Till följd av dieselskandalen, manipulationer med avgassystemen i syfte att kringgå utsläppsreglerna, ställs det också krav på tillverkarna att installera effektivare avgasfilter. Men det är en dyrare åtgärd som de hittills vägrat att åta sig.

Det var först under hotet om körförbud som den tyska regeringen reagerade förra året och nu hoppas förbundskanslern att EU-kommissionen ska se att det görs framsteg. Angela Merkel nämnde bland annat stödprogram för drabbade kommuner, när hon i dag kommenterade kommissionens beslut.

Men enligt miljökommissionären har det under alldeles för lång tid gjorts alldeles för lite för att skydda EU-medborgarnas hälsa. Enligt EU beror omkring 400 000 för tidiga dödsfall årligen på de skadliga avgaserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista