Quim Torra
Foto: MARC ROVIRA

Quim Torra ny regionpresident i Katalonien

1:35 min

I dag installerades Quim Torra som ny regionpresident i Katalonien. Han anses av många vara ett kontroversiellt val av ledare och oppositionen önskar att Spanien behåller kontrollen över regionen.

Hela ceremonin var över på tre minuter. Quim Torra lovade att lojalt utföra sina uppgifter som president för folket i Katalonien. Han använde samma formuleringar som Carles Puigdemont en gång gjorde, presidenten som han efterträder och på flera sätt representerar. Igår möttes de båda i Berlin.

Det har gått sju månader sen Puigdemont och hans regering avsattes efter att de genomfört en självständighetsförklaring för Katalonien, sen dess har Puigdemont varit i exil.

Quim Torra beskrivs som en mer hårdför nationalist och separatist än sina föregångare. Han är en ivrig förkämpe för den katalanska kulturen och språket på ett sätt som romantiserar den katalanska självständighetskampen på 30-talet.

Inför presidentinstallationen har man letat upp hans anti-spanska kommentarer i sociala medier gjorda för många år sen.

Så fort Katalonien får en ny regering ska Spanien dra tillbaka lagparagrafen 155 och det spanska styret av regionen, men partiledaren för liberala Ciudadanos, Albert Rivera, har bett premiärminister Mariano Rajoy att förlänga den spanska kontrollen.

Men Rajoy svarar att man istället följer utvecklingen noga och utesluter inte att återinföra lagparagrafen 155 om det anses nödvändigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista