Kvinna med handen höjd.
Gina Haspel i samband med senatsutfrågningarna. Foto: Alex Brandon/AFP/TT.

Gina Haspel klar som ny CIA-chef

1:27 min

För första gången i underrättelseorganisationen CIA:s historia får man nu en kvinna som högsta chef. Trots Gina Haspels kontroversiella roll under den tid då CIA tillämpade tortyr godkändes hon under torsdagen av senaten.

Hon har lovat att hon inte under några omständigheter kommer återinföra tortyrliknande metoder inom CIA. Ändå är utnämningen av Gina Haspel skarpt ifrågasatt av både politiker inom båda partierna och människorättsorganiationer.

Hon har en lång karriär inom CIA bakom sig och var 2002 chef för ett fängelse i Thailand där bland annat skendränkning användes vid förhör av misstänkta terrorister. Haspel har också kritiserats för sin delaktighet i beslutet att förstöra videoband som dokumenterat dessa förhör.

En av de senatorer som skarpast kritiserat utnämningen är republikanen John McCain som själv torterats som krigsfånge i Vietnam.

Trumpadministrationen har hårdlanserat Haspel som själv var nära att dra sig ur inför de tuffa förhör som föregick godkännandet.

Men hennes svar vid utfrågningen förra veckan övertygade flera av hennes skeptiker och i dag kunde hon godkännas tack vare att flera demokratiska senatorer röstade för henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista