Paypal köper svenska Izettle för 19 miljarder

1:21 min

Den amerikanska betaltjänsten Paypal köper snabbväxande svenska fintech-bolaget Izettle, bekräftar Paypals vd Dan Schulman för nyhetsbyrån Bloomberg.

Prislappen ligger på 19 miljarder kronor och affären väntas bli klar under det tredje kvartalet.

Izettle har sedan det grundades av 2010 etablerat sig som leverantör av kassasystem och e-handelsplattformar för småföretag i Norden, Storbritannien, Spanien, Mexiko och Brasilien. Den största konkurrenten är i dagsläget det redan börsnoterade amerikanska företaget Square, grundat av Twitter-skaparen Jack Dorsey.

Tidigare i maj berättade vd:n och en av grundarna Jacob de Geer att Izettle siktar på en notering på Stockholmbörsen under 2018. Då var beskedet att bolaget räknade med att dra in två miljarder kronor i samband med noteringen.

– Det här betyder att spararna och Stockholmsbörsen missar en prestigenotering i form av Izettle, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till TT.

Inför prospektet värderade bedömare Izettle till runt tio miljarder kronor.

– Det är många som har väntat på att den här noteringen skulle ske och så några dagar innan så blir de uppköpta för den dubbla värderingen. Det visar verkligen hur svårt det är för svenska techbolag att få ut ett bra pris på Stockholmsbörsen.

Han är skeptisk till om Izettle någonsin kommer att noteras på Stockholmsbörsen.

– Det är inte så många sådana bolag som kommer till börsen, framför allt inte tillväxtbolag som Izettle, också med höga förväntningar på sig att växa och bli ett riktigt stort bolag, säger Joakim Bornold.

Enligt Bloomberg ska de Geer fortsätta som vd för Izettle.