Delad bild: Man vid stor affisch på ung flicka, motorcykel framför tårgasbeskjutning vid en palestinsk flagga.
1 av 2
Walid Sheikh Halid, vars 15-åriga dotter dödades vid protesterna i måndags. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio, Adel Hana/TT.
Man med press-väst.
2 av 2
Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio.

Hans 15-åriga dotter dog i protesterna

2:46 min

I Gaza är många kritiska till styrande Hamas agerande under protesterna i måndags som kostade minst 60 människor livet, de flesta Hamasmedlemmar enligt gruppen. Vår korrespondent har träffat familjen till en av de dödade som inte var Hamasmedlem, 15-åriga Wesel.

15-åriga Wesels porträtt står framför kondoleanstältet omgivet av gula palestinska Fatahs flaggor. Det här är det enda av Gazas 60 kondoleanstält som är för en ung kvinna. Hon sköts i huvudet vid gränsstängslet med en palestinsk flagga i handen.

Hennes pappa Walid Sheikh Halid var också på demonstrationen, men när han kom hem var hans dotter redan begravd.

– När jag kom hem vid 7-8 tiden var kondoleanstältet redan rest och min dotter begravd. De hade försökt få tag på mig men misslyckats.
Släktingarna slutade leta när det gick ett rykte att också han var död.

Även om nästan alla i Gaza delar drömmen om att kunna återvända till samhällen de lämnade eller tvingades överge för 70 år sedan och därför anser att det är rätt att demonstrera, ifrågasätter många Hamas agerande.

"De skickar unga i döden, de utnyttjar människors desperation och de kapar fredliga demonstrationer. För vad?" Frågar sig många jag träffat i Gaza.

Även i Israel är diskussionen het om huruvida våldets omfattning varit befogat.

Israeliska armén, IDF:s talesman Jonathan Conricos har sagt i en ljudinspelning som återges i Israeliska medier att Hamas vann propagandakriget. De fick som de ville med bilder på överfulla sjukhus och blodiga ungdomar. Han försvarar den israeliska arméns agerande när de försvarat gränsen men säger också att det har begåtts misstag.

– Har det gjorts misstag? Har det funnits kulor som missat sina mål och träffat människor som inte var mål. Självklart, men jag kan säga att det var en kaotisk miljö vid gränsen

– Vi har gjort mycket för att försöka minimera antalet skadade, har vi lyckats? Olyckligtvis inte, säger IDF:s talesman.

Tillbaka i sorgetältet. Jag frågar om det var värt det? Demonstrationerna, 60 människors liv.

– Självklart inte, svarar Walid tyst innan de andra männen tittar på honom och han istället talar om rätten att återvända.

När jag ska gå griper han tag i mig, säger att han är förkrossad.

– Jag önskar jag kunde vara med henne, säger han om sin döda dotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista