Igår höll Nicolás Maduro sin kampanjavslutning i Caracas. Statsanställda tvingades att närvara.
1 av 3
Igår höll Nicolás Maduro sin kampanjavslutning i Caracas. Statsanställda tvingades att närvara. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Iyano Carvallo tänker rösta på Nicolás Maduro i söndagens val. Hon ser inga problem med att statsanställda tvingas gå på manifestationer för regeringspartiet och hotas att rösta i valet.
2 av 3
Iyano Carvallo tänker rösta på Nicolás Maduro i söndagens val. Hon ser inga problem med att statsanställda tvingas gå på manifestationer för regeringspartiet och hotas att rösta i valet. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Igår höll Nicolás Maduro sin kampanjavslutning i Caracas. Statsanställda tvingades att närvara.
3 av 3
Igår höll Nicolás Maduro sin kampanjavslutning i Caracas. Statsanställda tvingades att närvara. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Statsanställda i Venezuela hotas att rösta

2:25 min

Venezuela håller presidentval på söndag, ett val som delar av oppositionen bojkottar eftersom de hävdar att regeringen ändå kommer fuska. Men statsanställda pressas och hotas att rösta, rapporterar vår Latinamerikakorrespondent.

– Mina chefer vet om jag röstar eller inte, de har tillgång till valmyndighetens register. Om jag inte röstar så riskerar jag att förlora jobbet, säger kvinnan som vi kan kalla för Jennifer. Hon arbetar på ett regeringsdepartement i Caracas, och heter egentligen något annat. För två dagar sen fick hon och alla andra på hennes avdelning ett meddelande.

”Varje avdelning ska välja ut en anställd som rapporterar in vilka som röstat. Det ska vara en lojal person”, står det i smset i Jennifers mobil. Hon har flera kollegor som förlorat jobbet när de inte röstat eller uteblivit från socialistpartiets manifestationer.

– Vi tvingas skicka foton till vår chef för att bevisa att vi gått dit, säger hon.

Jennifer är inte ensam. Många statsanställda vittnar om hur de blir hotade att rösta och delta på socialistpartiets valkampanjevenemang. Flera är rädda för att deras chefer kommer kunna se hur de har röstat. Men andra stödjer den strikta kontrollen.

– Det är ett tvång att komma hit, men jag tycker det är bra. Om du arbetar på en statlig institution så bör du faktiskt stötta presidenten, säger Iyano Carvallo som jag träffar på Nicolás Maduros kampanjavslutning i Caracas.

Men andra tycker att kontrollen liknar förföljelse.

– Vi var tvungna att registrera oss när vi kom till manifestationen och när vi gick därifrån. Och cheferna sa att de skulle sparka oss ifall vi inte röstade på socialistpartiet. Hoten gjorde mig inte rädd men däremot arg. Nu har jag sagt upp mig eftersom lönen ändå inte räcker för att köpa mat, säger Maria, som arbetar på borgmästarkontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista