fikru maru
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fikru Maru: Inte van att säga att jag är fri

4:43 min

Fikru Maru, nyss hemkommen efter fem år i etiopiskt fängelse, menar att Sveriges utrikesminister gjorde skillnad först när han blev riktigt sjuk.

– De har lagt mitt fall på hyllan, säger han.

Tidigt på fredagsmorgonen var Fikru Maru åter på svensk mark och under eftermiddagen träffade han en samlad presskår.

– Känslan för mig och för många andra i den här situationen är svår att uttrycka, man kan försöka beskriva men det är väldigt svårt, säger Fikru Maru under presskonferensen.

– När man är en fri man så uttrycker man sig på en annan nivå, när man är i ett fängelse så adapterar man ett helt annat sätt. Jag har inte blivit van att uttrycka mig som en fri man ännu, säger han under pressträffen. 

Fikru Maru säger att den svenska ambassadören arbetat för att få honom fri men att det har varit svårt då han inte fått något mandat uppifrån.

– Jag har inte begärt att Löfven ska komma och hämta mig i en helikopter men de har gömt sig bakom att de inte ska lägga sig i rättsprocessen. 

– Anhöriga och framför allt medier som har gjort bra påtryckningar på ett ansvarsfullt sätt och framfört mitt fall till svenska regeringen och i Etiopien. Många har också i sociala medier uppmärksammat mitt fall. Visst har det spelat roll, men det var regimbytet som var avgörande.

– Det är tusentals etiopier som har dött och förlorat sina kroppsdelar och ägodelar. Det är tack var dem och regimskiftet som jag är fri, säger han. 

Hjärtläkaren har suttit fängslad i Etiopien sedan den 12 maj 2013 men släpptes från fängelset i tisdags.

Till en början var han misstänkt för mutbrott men det ändrades senare terroristbrott.

I förra veckan frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset som han hölls i under tiden som han misstänktes för mutbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista