Turister Dandong
Kinesiska turister tar bilder med utsikt över gränsfloden till Nordkorea. Foto: Hanna Sahlberg

Kina och Nordkorea närmar sig varanda

2:42 min

Kina är ett av de länder som visar intresse för ökade förbindelser med Kim Jong-Un.

De senaste veckorna har man i Kinesisk nyheter kunna se hur landets president Xi Jinping skakar hand med Nordkorea's Kim Jong-Un vid flera tillfällen och det finns de som tror att gränsen mellan länderna kan komma att öppnas.

För en månad sedan slöt även Syd- och Nordkorea ett avtal där länder närmar sig varandra. De mest optimistiska tolkningarna av de här signalerna är att det finns möjlighet för nya handelsförbindelser i regionen. Kanske en ny järnväg från Seoul i Sydkorea, genom Nordkorea och upp mot den Kinesiska gränsen.

De nya möjligheterna till handel lockar nu spekulanter från olika provinser i Kina att söka sig till Dandong, den största staden på gränsen mellan Kina och Nordkorea. Lokalbefolkningen känner av hur priserna på bostäder just nu stiger i takt med den allt mer vänskapliga tonen mellan ländernas ledare.

Men inget är säkert, tidigare i veckan ställde Nordkorea in ett planerat möte med Sydkorea. Motiveringen påstås vara den årligt återkommande militärövningen mellan Sydkorea och USA. Kim Jong-Un’s agerande betraktas som en markering gentemot omvärlden. Analytiker menar att Nordkorea inte är så kompromissvilliga som omvärlden önskat när det gäller att rusta ner landets kärnvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista