Stopp för kontant betalning av rut och rot

2:33 min

Regeringen presenterar förslag för att minska fusket med rut- och rotavdrag som kan minska fusket med en tiondel, tror finansminister Magdalena Andersson.

– En försiktig beräkning är att det kan handla om 160 miljoner kronor som det fuskas med rut och rot. Med det här förslaget är bedömningen att ungefär 10 procent av det här fusket skulle kunna stoppas, säger Magdalena Andersson
 
En tiondel av fusket med utbetalningar av rut- och rotavdragen, att utbetalningar görs utan att tjänsterna utförts eller betalats, hoppas alltså regeringen komma åt genom att det ska krävas någon form av elektronisk betalning, exempelvis kontokort, inbetalningskort eller swish. För att minska det resterande 90 procent av fusket behövs mer kontroll, säger Magdalena Andersson:
 
– Det handlar naturligtvis om kontroll. Skatteverket har fått ökade resurser för att bekämpa ekonomisk brottslighet. Därutöver är det också viktigt att vi har kontroll i våra system, vilka människor som befinner sig i Sverige, att vi har koll på folkbokföringen är korrekt och en rad andra åtgärder.

Förslaget som planeras att genomföras nästa år, ska nu gå vidare till lagrådet och Magdalena Andersson hoppas sedan att det ska finnas ett stöd i riksdagen. Moderaternas Cecilia Widegren är överraskad över att regeringen går fram med ett sådant litet förslag.

Emil Källström är Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson. Han håller med, men är ändå positiv.

– Det är ett litet men klokt steg i rätt riktning och jag ser ingen anledning att inte stödja förslaget, säger han.
 
Det här förslaget kommer från den så kallade välfärdsutredningen som kom förra året, där en rad förslag presenterades för att förhindra brott mot bidrags- och ersättningssystemen. Några av de mer omfattande förslagen har inte genomförts, det gäller bland annat att myndigheter på ett mycket lättare sätt ska kunna ta del av varandras uppgifter. 
 
– Det tycker jag är ett mycket intressant förslag. Det skulle naturligtvis öka möjligheten för att se om människor får flera bidrag utbetalade på ett sådant sätt som inte är korrekt. Det här kommer krävas en utredning, säger Magdalena Andersson.

– Ett annat förslag är ju att ha en gemensam utbetalningsmyndighet. Var ligger den frågan?

– Det är en fråga som regeringen tycker är intressant. Det är en stor omläggning som kräver en utredning för att se hur man ska gå vidare med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista