Bild på Ecpats logga och på barns ben som spelar fotboll.
Barnrättsorganisationen Ecpat kräver att lagen skärps. Foto: TT

Barnrättsorganisation vill skärpa lagen

1:16 min

Barnrättsorganisationen Ecpat kräver att lagen skärps, så att den som är idrottsledare för barn måste visa utdrag från belastningsregistret.

Det här bland annat med anledning av Ekots granskning av den hästgård där sexuella övergrepp, enligt en rad tjejer som Sveriges Radio pratat med, ska ha pågått i decennier.

Thomas Andersson är senior rådgivare på Ecpat.

– Den som dömts för sexualbrott mot barn ska inte arbeta med barn efter frigivande, säger han. 

En förening har redan idag laglig rätt att begära att den som ska ha kontinuerlig och nära kontakt med barn, ska visa upp ett registerutdrag från Polisen. På utdraget framgår till exempel om personen är dömd för sexualbrott, säger han.

Men det är frivilligt för föreningen, och lagen säger ingenting om hur föreningen ska agera om personen har begått något brott.

Ecpat vill därför att registerutdrag ska vara obligatoriskt även för ideell verksamhet, precis som det idag krävs för den som ska jobba till exempel inom skolan.

Dessutom ska kontrollerna vara återkommande och inte bara vid nyanställning eller när ny tränare engageras menar Thomas Andersson vid Ecpat.

- Detta för att förhindra att en person som lämnar ett rent utdrag sedan begår ett brott, säger han.

Thomas Andersson på Ecpat menar att ett krav på utdrag ur belastningsregistret för den som jobbar ideellt med barn, inte behöver krocka med respekten för den personliga integriteten. 

– Det är viktigt att en person som har avtjänat ett straff inte blir isolerad, bland annat för att förhindra risken att personen återfaller i brott, men det finns tusentals jobb och fritidsaktiviteter som inte innebär att man jobbar med barn, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista