Arkivbild. Kan bli svårt att få tillbaka pengarna för de som köpt biljetter med Nextjet.
Arkivbild. Kan bli svårt att få tillbaka pengarna för de som köpt biljetter med Nextjet. Foto: Johan Nilsson / TT och Gorm Kallestad/TT.

Gällivare och Arvidsjaur utan flyg till september

Flyg först i höst till Gällivare och Arvidsjaur
1:56 min

Tyvärr stoppar EU-regler från snabbare upphandling, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth om framtiden för Arvidsjaur och Gällivare efter Nextjets konkurs.

I förrgår, onsdag, meddelade Nextjet AB och Nextjet Sverige AB att bolagen beslutat att ställa in sina betalningar och ansöka om konkurs. Det fick omedelbara konsekvenser – samtliga flygningar från 21 orter stoppades omedelbart.

Tusentals resenärer berörs, till exempel blev flera inlandskommuner i Norrland blir helt utan flygförbindelse med Stockholm. Flygstoppet riskerar att slå hårt mot turistnäringen i de aktuella kommunerna.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon presenterade på fredag hur regeringen agerar på de linjer där det råder så kallad trafikplikt.

Trafikplikt innebär att Trafikverket, på regeringens uppdrag, avhjälper brister i tillgängligheten i den kollektiva persontrafiken mellan regioner, genom att betala ersättning till bolag som driver trafiken.

Tåg, taxi och buss till sannolikt Skellefteå, Kiruna eller Luleå kommer tillämpas för Arvidsjaur och Gällivare.

– Det är tragiskt för vår kommun att vi ska stå utan flyg till 15 september. Just nu ser LKAB översyn av sin verksamhet. Vi flyttar 20 procent av Gällivare kommuns bostadsbestånd. Vi bygger 2000 bostäder och har full fart i en samhällsomvandling, och vi är oerhört beroende av fly in och fly out för att klara av detta, säger Lars Alriksson (M), kommunalråd Gällivare, som tycker att regeringen och Trafikverket gömmer sig bakom EU-regler.

– Vi gömmer oss inte till EU:s regler. Vi förhåller oss till det regelverk som gäller. Vi kan inte bryta mot reglerna, säger Lena Erixon, Trafikverket, om situationen för flyglinjerna Gällivare/Arvidsjaur, där det råder trafikplikt, och trafiken drivits kommersiellt av Nextjet.

– Där det var kommersiell drift (och trafikplikt) får vi upp flyg i luften så fort EU-regelverket tillåter, svarar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på kritiken från säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

"Tyvärr" tar upphandlingen två månader, enligt EU:s regelverk, säger Eneroth, som tycker den EU-regeln bör ses över.

Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) konstaterar att situationen ställer till problem för kommunen.

– Det är trist för besöksnäringen och för näringslivet, men också för de medborgare som vill ta sig till och från destinationer, säger hon till TT.

– Jag kan också tycka att EU-reglerna måste vara lite mer musikaliska. När sådana här saker händer måste man kunna förändra regelverket så att man fort får upp flygplanen i luften igen.

Även för Vilhelmina, Hemavan och Lycksele råder alltså trafikplikt. Men där har Nextjet inte drivit kommersiell trafik, och då gäller inte EU-regler. Och därför kommer Trafikverket kunna direktupphandla "väldigt snabbt" för att få trafik, säger Lena Erixon.

 – Vi önskar att få in seriösa aktörer som också har ekonomiska muskler att driva detta på ett seriöst och långsiktigt sätt.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger också att regeringen nu kommer att se över reglerna för trafikplikten.

– Vi reviderar regelverket för trafikplikten för att kunna hitta stabila och långsiktiga planer för flygtrafiken i hela landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".