Kampen mot antibiotikaresistenta bakterier är just nu en fråga som diskuteras på hög nivå runt om i världen
Kampen mot antibiotikaresistenta bakterier är just nu en fråga som diskuteras på hög nivå runt om i världen. Foto: Oleg Popov/TT.

Fyra dödsfall i samband med listeria

1:41 min

Listeria har spridits via enportionsrätter från en lokal matproducent i Västsverige rapporterar Smittskydd Västra Götaland.

Fyra äldre personer har sedan mitten av mars avlidit i samband med listeriainfektioner. Ytterligare tre personer har insjuknat men blivit friska. Alla fallen har inträffat i Västra Götaland under våren och bakterien har nu hittats i kylda enportionsrätter från en matproducent i regionen.

– Några direkta kopplingar mellan dödsfallen och listerainfektionen går inte dra eftersom de drabbade redan varit försvagade av andra sjukdomar och hög ålder, säger Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Resultat från provtagningar visar att bakterien som ger listeria har funnits i mat som de avlidna har ätit. Det rör sig om engångsportioner av exempelvis köttbullar och potatismos eller spättafilé med potatismos paketerade under etiketterna Lillesjö och Kinneviken.

Producenten har återkallat produkterna från marknaden, men det finns risk att konsumenter kan ha produkter kvar i kylskåp och frysboxar, enligt Västra Götalandsregionen.

– Det är framför allt äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar som riskeras att drabbas av listeria. De personerna bör undvika att äta den här maten, säger Eva Lindhusen Lindhé.

En utförlig lista med vilken mat som kan innehålla bakterien finns på Lidköping kommuns hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista