Sjukhuspersonal hjälper varandra att ta på sig heltäckande skyddsklädsel.
På sjukhuset i Bikoro förbereder personalen sig med heltäckande skyddsklädsel. Foto: TT

WHO: Ebolaviruset kan spridas till grannländerna

1:39 min

Världshälsoorganisationen (WHO) höjer i dag risknivån för att ebolaviruset ska sprida sig till andra länder som gränser till Kongo-Kinshasa.

FN och Kongolesiska myndigheter planerar att för första gången börja vaccinera människor i regionen nästa vecka. Vaccinet är nytt och har aldrig tidigare använts i liknande sammanhang.

Kommunikationschefen för Unicef i Kongo-Kinshasa, Yves Willemot, säger till Ekot att man just nu genomför en omfattande informationskampanj som ett av två viktiga åtgärder för att förhindra spridningen av Ebolaviruset.

- Den andra åtgärden är koordinering av vattensanering och hygien. En avgörande åtgärd för att förhindra ytterligare spridning av viruset, säger han. 

För ett par dagar sedan meddelade myndigheterna i landet att ebolaviruset nått miljonstaden Mbandaka. Nu fruktar dem att viruset sprider sig till huvudstaden Kinshasa med 10 miljoner invånare och gör nu allt för att isolera utbrottet.

I ett uttalande säger Världshälsoorganisationen att risken nu finns att viruset även sprider sig till grannländerna.

Trots snabba insatser och tidigare erfarenhet av att bekämpa Ebolviruset är det svårt att veta om åtgärderna räcker till, säger yves Willemot.

- Viruset är väldigt smittsamt och det är för tidigt att säga om det fortsätter att sprida sig eller om man har lyckats att kontrollera det, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista