Chiles biskopar avgår efter kritikstorm

1:31 min


Chiles 34 biskopar har lämnat in en gemensam avskedsansökan till påve Franciskus, det meddelade de på en presskonferens i Rom idag, efter tre dagars samtal om sexövergreppen som avslöjats inom den katolska kyrkan i Chile.

– Vi har beslutat att lägga våra poster i påvens händer, så att han helt fritt kan avgöra framtiden för var och en av oss, sa Luis Fernando Ramos, biskop i Santiago, på en presskonferens i Rom idag.

Chiles 34 biskopar har haft ett tre dagar långt möte med påve Franciskus i Vatikanen, för att diskutera de sexuella övergrepp som avslöjats inom katolska kyrkan. Flera chilenare har vittnat om hur präster förgripit sig på dom som barn, och hur deras protester inte tagits på allvar av Vatikanen. Katolska kyrkan vägrade under flera decennier att lyssna på offrens berättelser, men idag lät det plötsligt annorlunda.


– Vi vill tacka offren för deras mod och deras uthållighet, och vi vill be om deras förlåtelse, sa Luis Fernando Ramos.

När påven besökte Chile i januari i år kallade han vittnenas berättelser för obekräftade rykten och skvaller, och tog en av de kritiserade biskoparna i försvar, vilket vållade en kritikstorm.

Några dagar senare tog han tillbaks sitt uttalande, och har nu alltså bett alla biskopar att ställa sina tjänster till förfogande. De kommande månaderna väntas påven besluta om vilka biskopar som blir kvar och vilka som tvingats lämna sina poster för gott.