usa, skjutning
1 av 4
Foto: Jennifer Reynolds/AP/TT, Kevin M. Cox/AP/TT
Polisen ryckte ut till skolan i orten Santa Fe, Texas, efter ett larm om skottlossning vid åttatiden.
2 av 4
Polisen ryckte ut till skolan i orten Santa Fe, Texas, efter ett larm om skottlossning vid åttatiden. Foto: TT
skjutning texas
3 av 4
Foto: Kevin M. Cox/TT
usaskott
4 av 4
Foto: KTRK-TV /AP/TT

Tio döda i skolskjutning i Texas

1:40 min

Minst tio människor har dödats i en skolskjutning i Santa Fe, i Texas, USA. En misstänkt gärningsman, en 17-årig elev på skolan, har gripits.

– Någon sa att vi skulle springa - sen kom smällarna, så berättar en av skolans elever för lokala journalister.

Gärningsmannen ska ha börjat skjuta inne i en bildsal, utöver de tio döda är ytterligare tio skadade på sjukhus. Skytten är en 17-årig elev på skolan och han använde sin pappas vapen. Enligt polisen finns uppgifter om att han planerat dådet.

Ytterligare en eller två personer uppges vara intressanta för utredningen. En rad hemmagjorda sprängladdningar har hittats på skolområdet och på ytterligare platser i närheten.

Dagens dåd kommer att spä på den debatt som började efter skolskjutningen i Florida tidigare i år och frågan om USA:s vapenlagar ser ut att bli en mycket viktig valfråga inför Mellanårsvalet i höst.

– Vi måste göra mer än bara be, sa Texas guvernör Greg Abbot vid en presskonferens - men frågan om vad som kan göras för att stoppa skolskjutningarna delar fortfarande USA.

Både Greg Abbot och Texassenatorn Ted Cruz, som också rest till den drabbade staden, är emot striktare vapenlagar. Texas har de senaste åren utökat rätten att bära vapen bland annat genom att tillåta handeldvapen i klassrum på universiteten.

Det är också i Texas som president Trump talat om att på prov beväpna lärare för att skydda eleverna i samband med skolskjutningar, en åtgärd som döms ut av de grupper som kämpar för färre vapen i det amerikanska samhället.

Flera av eleverna från skolskjutningen i Florida tidigare i år beskrev på sociala medier sin frustration över att skolelever återigen skjutits till döds i sin skola.

"Ni förtjänar mer än att vi bara sänder våra tankar till er, vi kommer protestera och låta era röster höras", twittrade Emma Gonzalez - en av ledarna bakom den ungdomsrörelse som startas av Floridaskolans elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista