Humanitär kris i centrum för valet i Venezuela

11 min

I dag är det presidentval i Venezuela, ett val som hålls mitt i en humanitär kris. Det saknas mat och mediciner. Spädbarnsdödligheten har ökat och patienter tvingas ta med sig egna sprutor och läkemedel till sjukhusen. Vår Latinamerikakorrespondent har besökt ett av Caracas största barnsjukhus.

Maria visar plastflaskorna som hon fyllt med vatten, de står intill sjuksängen där hennes sjuåriga son sover. Det finns varken rinnande vatten, mat eller mediciner på Caracas största barnsjukhus. Allt får patienterna ta med själva.

– Vi betalade 3 000 dollar för att operera min sons ryggmärgsproblem på en privat klinik, men när han legat där en vecka sa de att laboratoriet inte fungerade, och att de inte kunde operera honom. Och att priset nu var tre gånger högre på grund av inflationen. Då tog vi honom hit till det offentliga sjukhuset säger Maria.

Väntetiden har gjort att sonen förlorat känseln i högra sidan av kroppen.

– Vi saknar ofta bedövningsmedel, eller el, eller antibiotika. Och ibland kommer barnen in så undernärda att de inte klarar en operation, säger neurokirurgen Fabio, som berättar att flera barn smittats av bakterier på sjukhuset eftersom hygienen är undermålig.

President Nicolás Maduro har vägrat ta emot humanitära hjälpsändningar, och hävdar att USA för ett ekonomiskt krig mot Venezuela. Men hans motståndare anser att regeringens inkompetens och korruption är orsaken till krisen.

– Oavsett vad som stämmer är situationen akut. Jag ser barn dö av sånt som vi enkelt skulle kunna bota. Det gör mig förkrossad, säger Fabio.