Olga Korbut anklagar sin tränare för våldtäkt

2:17 min

En av Sovjetunionens största stjärnor i gymnastik - Sparven från Minsk - Olga Korbut har i ett populärt pratprogram i rysk tv anklagat sin tränaren för våldtäkt.

I tv-programmet ville ingen tro på henne, men nu har flera från samma gymnastiktrupp vittnat om hur de också utsattes för sexuella trakasserier. Tränaren nekar till allt.

– Idag finns ordet pedofili, men då talade ingen om det, i många år pågick det och vi visste alla hur han var, säger Ljudmillla Bajko, äldre syster till Olga Korbut och i samma gymnastiktrupp som hon.

Olga Korbut kallades för Sparven från Minsk när hon fascinerade världen med sin akrobatiska gymnastik i München-OS 1972. Hon var bara 17 år, 152 centimeter kort och vägde 39 kilo och hon gjorde saker på barr och bom, som ingen annan. Hon vann tre guld och ett silver då, sen guld igen i OS i Montreal.

Olga och Ljudmilla kom precis som flera andra av gymnasterna i sovjetiska truppen från Grodno i dagens Belarus eller Vitryssland. Där bor flera av dem kvar och där har de nu för första gången berättat om tränaren Renald Knysj för Radio Svobodas korrespondent Aljaksandra Dynko. Hon träffar också Knysj, idag 86 år, gift med en av sina gymnaster och också boende i Grodno. Han nekar till allt:

– Ja, det är bara strunt, de vill bara komma åt tränaren, precis som då när de alla ville gifta sig med mig, säger Knysh.

I det ryska tv-programmet "Pust Govarjat" förnekar han också Olga Korbuts anklagelser om att han våldtagit henne före OS i München:

– Det är sant och han kan säga vad han vill, men han ljuger, säger den idag 63-åriga Korbut i programmet där hon förklarar hur skamligt det var för henne och därför sa hon ingenting då, men att alla de tonåriga flickorna i truppen visste.

Publiken i tv-studion verkar dock tvivla och det var det som fick de forna gymnasterna i Grodno att själva berätta om det trauma, de försökt glömma och som de då på 60 och 70-talet inte fick någon vuxen att tro på. På 80-talet försökte en av Knysj gymnaster ta livet av sig och familjen anklagade honom för att ha sexuellt våldfört sig på henne. Men saken drevs aldrig till domstol.

Olga Korbut lever sen 90-talet i USA och har varit omskriven främst för att hon sålde sina OS medaljer och greps för snatteri. I rysk tv förklarade hon också det, som den ryska publiken i programmet kallade för amerikanska mediers fejk news.