Italiens nya regering skrämmer Frankrike

2:19 min

Den nya regeringen som är på gång i Italien skrämmer grannlandet Frankrike. De menar att den äventyrar hela eurozonens stabilitet.

I Italien är de två partier som vill bilda regering klara med sitt arbete med ett gemensamt regeringskontrakt och de är redo att presentera sina förslag för presidenten.

Men två EU-kritiska partier i ledningen för Europas fjärde största ekonomi, det skrämmer grannlandet Frankrike. Den franske ekonomiministern Bruno Le Maire ser en risk med att den blivande italienska regeringens politik äventyrar hela eurozonens stabilitet.

 – Om den nya regeringen i Italien inte skulle fullfölja sitt åtagande att betala sin skuld, eller att sanera bankerna, så kommer de att hota hela eurozonens stabilitet, sa den franske finansministern Bruno Le Maire i radiokanalen Europe 1.

Ett uttalande som italienska La Legas partiledare Matteo Salvini, beskrev som "ett oacceptabelt hot" på Twitter.

Partiledarna för de två EU-skeptiska och systemkritiska partierna antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga La Lega har slutfört arbetet med regeringskontraktet och kommit överens om hur den regering ska se ut som man kommer att föreslå för president Sergio Mattarella vid mötet i eftermiddag. Det är sen upp till honom att godkänna eller förkasta förslagen.

Luigi Di Maio bekräftade för journalister att den föreslagna premiärministern kommer från hans parti, Femstjärnerörelsen och enligt nyhetsbyrån AGI:s källor så rör det sig om Giuseppe Conte, en advokat och professor i juridik.

Enligt samma källor kommer Matteo Salvini att föreslås som inrikesminister och Luigi Di Maio som minister för ekonomisk utveckling. Uppgifterna om namnen har inte bekräftats av partierna.

Partierna är överens om att införa medborgarlön, en ny pensionsöverenskommelse och sänkta skatter. Partierna är kritiska mot EU:s åtstramningspolitik och vill ha rabatt på skulden till EU och de vill slopa sanktionerna mot Ryssland.

Enligt italienska medier som räknat på kalkylen, saknas det finansiering för 50 miljarder euro i regeringskontraktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista