Sverige dyrast på livsmedel i EU

Det skiljer fortfarande mycket i priset på olika varor inom EU, men Sverige är det land som livsmedel är dyrast i. Ett exempel är ett paket Barilla spagetti som är mer än dubbelt så dyrt i Sverige som i Italien. Det visar en undersökning av priset på livsmedel som EU-kommissionen gjort, men vad den stora skillnaden i pris beror på vet man inte.
Det är inte lätt att veta varför konsumenterna i EU-länderna ska betala så olika priser på vissa utvalda varor. Att läskedrycken Fanta är dubbelt så dyr i Sverige som i Holland är för många lika oförklarligt som att Nescafe nästan kostar dubbelt upp i Italien, jämfört med Grekland. Sverige och Danmark dyrast I den här undersökningen har EU också jämfört priser på allmänna livsmedel och den visar att Sverige och Danmark är dom två länder som är dyrast. Även om momsen räknas bort, är Sverige forftarande dyrast. Dom billigaste länderna är Spanien, Holland och Tyskland. Dyrt vatten I Sverige kostar t ex mineral vatten fem gånger så mycket som i det billigaste landet Spanien, och tvättmedel är nästan dubbelt så dyrt som i Holland, och choklad-drycker kostar nästan dubbelt så mycket här som i Tyskland. Svårt förklara prisskillnader Men varför det är så stora skillnader har EU svårare att förklara. En del kan ibland förklaras av olika transport-kostnader, att italiensk spagetti är billigast i Italien lär knappast förvåna. Men den förklaring blir inte lika trovärdig när det visar sig att spagettin är billigare i Finland än i Belgien. Bristande konkurrens En annan orsak, som EU tar upp, är den bristande konkurrensen. I dom dyraste länderna, Sverige, Danmark och Finland, så tar en handfull stora grossister hand om en större del av livsmedels-marknaden. Och i undersökningen sägs också att länder med mer konkurrens tenderar att ha lägre priser. Men det finns även en stor variation i priser i dom olika länderna och EU konstaterar att ju större länder desto större variation. Och att Tyskland fortfarande har stora skillnader i pris mellan dom östra och västra delarna.
Eva Stenström, ekonomiekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".