SKL efter kritiken: Inte förvånade över straffavgifterna

1:55 min

Kommunerna fick förra året böta 45 miljoner när man inte lyckades verkställa beslut om plats i särskilda boenden för äldre och funktionshindrade. SKL är inte förvånade över kommunernas straffavgifter i mångmiljonklassen.

Greger Bengtsson vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, är inte förvånad över siffran.

– Nej, jag är inte förvånad för det är ungefär där det har legat de senaste åren. Det är det antal beslut som har varit ungefär oförändrat, säger han.

Att kommunerna inte lyckats verkställa sina beslut om plats i särskilt boende är inget nytt problem. Och för att äldre och funktionshindrade ska slippa vänta alltför länge på boende, finns särskilda straffavgifter för kommuner om missköter sig.

Men det är inget bra system, menar Greger Bengtsson:

– Vi tror inte att det är speciellt effektivt. Det finns inga kommuner som planerar sin verksamhet med utgångspunkt att man ska få böter eller inte, utan man planerar utifrån behov och i stora drag fungerar det, säger han.

Enligt Greger Bengtsson är väntetiden för en plats i äldreboende i medeltal cirka 50 dagar, men det finns enskilda fall där den är betydligt längre. Dessutom kan situationen variera år från år i olika delar av landet.

En kommun kan ha långa köer, men när man öppnar ett nytt boende kan kön försvinna snabbt. Istället kan den uppstå i någon annan kommun.

– Men på längre sikt borde dagens system med straffavgifter ersättas, säger Greger Bengtsson, och jämför med sjukvårdens köproblem och långa väntetider.

– Där har ju staten gått in med olika typer av stödinsatser för att exempelvis korta köer. Det skulle ju kunna vara ett alternativ även när det gäller LSS-bostäder eller särskilda bostäder för äldre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista