Krav på lagändring efter felskickat mejl

1:49 min

Ändra lagen så att personer i bristyrken inte tvingas lämna Sverige på grund av bagateller. Det säger liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, riksdagsmannen Mats Persson.

– Det måste vara möjligt att ändra misstag som man har gjort i efterhand. Det måste vara möjligt att göra en helhetsbedömning på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i dag.

Det säger liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, riksdagsmannen Mats Persson, efter att ha hört Ekots inslag om en byggnadsarbetare från Afghanistan.

– Liberalerna tycker att det är dags att ändra lagen. Det här är hårt arbetande människor som bidrar till vår välfärd och som nu kastas ut från Sverige., säger Mats Persson.

Ekot berättade om Eshaq Azimi i morse. Han nekades asyl i Sverige, Men eftersom Migrationsöverdomstolen skickade beskedet till fel adress fick Eshaq Azimi inte veta att han hade fått nej på sin ansökan. Därför missade han den två veckor långa tidsfristen för att söka arbetstillstånd.

Och därför måste han troligen lämna landet, trots att han försörjer sig som betongarbetare, ett bristyrke i Sverige.

– Det är oprofessionellt att de gör så här. Det är orättvist. Jag känner mig besviken, sa Eshaq Azimi i Ekot.

Ekot har sökt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och migrationsminister Heléne Fritzon.

Men ingen av dem vill kommentera vare sig Ishaq Azimis fall eller det faktum att personer inom bristyrken inte sällan tvingas lämna Sverige på grund av bagateller, som mejl som skickas till fel adress.

Eshaq Azimis offentliga biträde, Amir Amdouni, tycker att det feladresserade mejlet, som ledde till att Eshaq Azimi missade tidsfristen på två veckor för att söka arbetstillstånd, gör att det finns synnerliga skäl för att Eshaq Azimi ska få en ny chans till arbetstillstånd.

Men nu har Migrationsdomstolen precis sagt nej.

– De stirrade blint på tiden för själva ansökan och inte på anledningen till varför den kom in för sent.

– Nästa steg är att vi ska överklaga till Migrationsöverdomstolen och hoppas att de gör en ändring, säger Amir Amdouni.