Få i anställning efter insats från Arbetsförmedlingen

2:06 min

Bara en liten del av de nyanlända som gått in i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag har fått ett riktigt jobb efter fyra år. Det visar en granskning om Riksrevisionen gjort.

Enligt Marie Gartell, projektledare för granskningen, saknar Arbetsförmedlingen kunskap om varför många insatser inte fungerar.

– Det här gör att vi inte riktigt vet vilka insatser som fungerar och ger resultat. I förlängningen gör det att man riskerar att personer är länge utan arbete längre än nödvändigt.

– Man skulle vilja veta mer om de aktiviteter som erbjuds till nyanlända, dels om de har någon effekt överhuvudtaget och dels vilka som har bäst effekt. Men den här utvärderingen finns inte och förutsättningarna att göra den är dålig, säger hon.

Riksrevisionen granskade vad som hände de 6 000 nyanlända som 2011 gick in i Arbetsförmedlingens förberedande utbildning inom etableringsuppdraget, där Arbetsförmedlingen ska lotsa nyanlända ut på arbetsmarknaden.

Fyra år senare, 2015, var fortfarande 60 procent registrerade hos Arbetsförmedlingen. Av de övriga 40 procenten hade den större delen nyanlända lämnat arbetsmarknaden helt - medan bara en mindre del fått en anställning.

Riksrevisionen pekar nu på brister i analys och utvärdering, något som blivit allt viktigare i takt med etableringsuppdraget ökade omfattning - i dag med närmare 100 000 nyanlända.

En av de är Belal El Wadi som varit inskriven på Arbetsförmedlingen sedan 2015. Han har jobbat som svetsare i Syrien i 25 år men i Sverige har han inte fått något riktig jobb tycker han, enbart nystartjobb på restauranger.

– Om inte arbetsförmedlingen kan erbjuda jobb till folk då borde den läggas ner, säger han.

Annika Sundén analyschef på Arbetsförmedlingen säger att mycket förbättrats sedan 2011 och att det det i dag finns en väl fungerande utvärdering av olika insatser.

– Vi utvecklar ständigt våra utvärderingsmetoder. Och vi använder vetenskapliga för att titta på effekter och vi håller på med ett stort arbete som för att just nu titta på hur den här kedjan av insatser tillsammans leder till utbildning eller arbete, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista