Nästan 7 av 10 svenskar positiva till EU

1:06 min

Svenskarna blir alltmer positiva till EU, men oroas över vart EU är på väg. Det visar en ny opinionsmätning som EU-kommissionen publicerar i dag, exakt ett år före EU-valet i maj nästa år.

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo har gjort den svenska delen av undersökningen.
 
– Det är ju nästan 7 av 10 som tycker att det är bra att vi är medlemmar i EU, där råder det ingen större tvekan om att vi ska vara med, enligt svenska folket. När vi gick med i EU så var det mycket mera jämnt, säger Toivo Sjörén.
 
Sverige tillhör i dag tio i topplistan över de mest EU-positiva länderna i EU. I topp ligger Luxemburg, Irland, Tyskland och Nederländerna och Sverige kommer på nionde plats. 

Samtidigt är stödet för EU lågt i länder om Tjeckien, Kroatien, Ungern och Italien. Däremot är svenskarna inte alls nöjda med vart EU är på väg.

Bara en tredjedel anser att EU går år rätt håll. Toivo Sjörén på Sifo tror att det bland annat beror på att Storbritannien ska lämna EU.

Om ett år är det val till EU-parlamentet.  Bara en tredjedel av svenskarna har en positiv syn på EU-parlamentet, där Sverige i dag har 20 ledamöter. Men trots det anser svenskarna att det är viktigt att rösta i EU-valet.

Men Toivo Sjörén på Sifo tror inte att man kan dra slutsatsen att valdeltagandet, som i förra EU-valet låg på 45 procent, kommer att öka.

– Vi vet att folk gärna överdriver sin vilja att rösta i EU-parlamentsvalet. Man tycker ofta att det inte är så viktigt, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista