Långtidssjukskrivningarna fortsätter öka

Långtidssjukskrivningarna fortsätter att öka. Jämfört med för ett år sedan har nu 20 procent fler varit sjukskrivna i mer än ett år, visar den senaste statistiken från Riksförsäkringsverket, RFV.
– Det måste till kraftiga åtgärder för att få avslut på sjukskrivningarna. Tyvärr är ju prognoserna väldigt dystra, ju längre du går sjukskriven desto svårare har du naturligtvis att återgå till arbetslivet, så att det finns ju inga ljusa signaler egentligen. Det är svårt kanske också att hitta väldigt effektiva åtgärder för att just få avslut på sjukskrivningarna, säger Rolf Lundgren, enhetschef på RFV. 20 000 fler i februari Av dem som var sjukskrivna i slutet av februari i år hade nästan 118 000 personer varit sjuksrivna i mer än ett år. Det är 20 000 fler än ett år tidigare, eller en ökning med 21 procent. Så samtidigt som antalet sjukskrivna nu ökar i en lägre takt än tidigare fortsätter alltså sjukskrivningarna att bli allt längre. Det betyder att antalet sjukpenningdagar och att kostnaderna ökar betydligt snabbare än antalet sjukskrivna. Från januari till april ökade antalet antalet förtidspensionärer ännu mer, med 23 procent till sammanlagt 464 000. Oklart varför RFV har ingen enskild förklaring till ökningarna - det handlar om flera faktorer från nedskärningarna i den offentliga sektorn i början av 90-talet till attitydförändringar, säger man. I debatten förs ofta frågan om sambandet mellan ersättningsnivåerna och sjukskrivningarna fram, och frågan är vad som skulle hända om ersättningsnivån nu sänktes från 80 procent - den höjdes till det den 1 januari 1998. – Det är möjligt att för vissa grupper skulle det kunna, om man nu lever på marginalerna, naturligtvis kunna tvinga folk kvar i ett arbete som de uppenbarligen inte mår bra av, men den senaste utvecklingen visar ju också att det är ju fler och fler med högre inkomst som nu blir sjukskrivna. Jag har svårt att se att ett sådant ekonomiskt incitament där skulle kunna ha så väldigt stor betydelse - jag tror knappast att deras sjukskrivning motiveras av att ersättningsnivån höjdes för några år sedan utan att de faktiskt är rejält utslitna, säger Rolf Lundgren.
Pia Lille, arbetsmarknadsreporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista