S vill topsa fler misstänkta brottslingar

1:09 min

Socialdemokraterna vill skärpa reglerna om salivkontroller, så kallad dna-topsning, så att polisen ska kunna topsa fler brottsmisstänkta än i dag och informationen lagras längre tid.

– Vi vill tydliggöra lagstiftningen så att fler misstänkta kan dna-topsas och att man därmed fördubblar antalet dna-prov som görs, säger Anders Ygeman, partiets gruppledare i riksdagen. 

- Vi vill bygga upp ett betydligt större register över dna-information för att lösa fler brott och se till att fler brottslingar hamnar bakom lås och bom, säger han.

S-förslaget går ut på att alla som kan få fängelse ska kunna dna-registreras. Det är redan möjligt i dag, men ibland är det svårt att veta om ett misstänkt brott kommer att ge fängelse eller bara böter, därför avstår polisen i dessa gränsfall från att register-topsa misstänkta.

I praktiken topsar polisen bara när de tror att brottet kan ge minst sex månaders fängelse och det är ett problem, säger Anders Ygeman. 
 
– JO och polisen har tolkat de här reglerna på ett sätt som gör att det finns en osäkerhet om vilka som ska dna-topsas eller inte. Polisen avstår därför från att topsa dels många som enligt dagens regler borde dna-topsas och de som enligt vårt förslag borde men inte får topsas.

Vad händer om den misstänkte visar sig vara oskyldig?

– Då gallras uppgiften. Den försvinner från registret, provet förstörs, säger Ygeman.

Enligt polisen är de svenska dna-registren mycket effektiva, till exempel får man träff i mer än hälften av de fall där man säkrat dna-spår vid en brottsplats. Det betyder att man snabbt kan identifiera en misstänkt gärningsperson.

Uppgifterna i polisens dna-register får lagras i tio år, en tid som Anders Ygeman vill förlänga för att bygga upp ett större register över tid.

– Vi vill ha ett större underlag att matcha dna-spår från brottsplatsen med, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista