EU varnar återigen Sverige för höga bopriser

1:52 min

EU-kommissionen riktade idag återigen skarp kritik de höga bopriserna i Sverige och hushållens höga skuldsättning.

Även om bostadsmarknaden kylts av något, så krävs ytterligare åtgärder, anser EU-kommissionen.  
Men finansminister Magdalena Andersson tar kritiken med ro.

– Vi har sett en avmattning under de senaste månaderna och en något dämpad prisutveckling är naturligtvis positivt, men vi vill inte se att bostadspriserna vänder nedåt för det kan påverka den makroekonomiska utvecklingen, säger Magdalena Andersson.

EU-kommisisonen presenterade idag sin årliga granskning av EU-ländernas ekonomiska politik.

Kommissionen konstaterar att de svenska hushållens skuldsättning fortsatte att öka förra året, och även om bostadspriserna fallit något så är utvecklingen fortfarande oroande.

EU-kommissionen anser därför att regeringen gradvis bör trappa ned ränteavdragen eller höja fastighetsskatten, och hyressättningen bör bli friare än idag.

Men finansminister Magdalena Andersson nej till EU-kommissionens förslag på åtgärder.

– Det skulle innebära att barnfamiljer som precis har köpt sin första bostadsrätt eller sitt första radhus skulle riskera att få kraftigt ökade bostadskostnader, att slopa de regleringar vi har på hyresmarknaden skulle leda till kraftigt höjda hyror. jag tycker inte att det är vägen framåt.

Så du tänker inte lyda?

– Nej, säger Magdalena Andersson. 

Sverige får också kritik för att attför många med invandrarbakgrund står utanför arbetsmarknaden, särkilt kvinnor, och att elever i utsatta områden presenterar sämre i skolan, men här kom EU-kommisisonen inte med någon formell rekommendation.

Den stora nyheten idag var att EU-kommissionen vill stryka Frankrike från listan över länder med alltför stora budgetunderskott.

I år väntas i inget EU-land bryta mot reglerna som säger att lands budgetunderskott inte får överskrida tre procent av BNP.

Även Italien anses vara på rätt väg att minska sin stora statsskuld, som är den näst största i EU efter Grekland.

EU-kommissionen varnar samtidigt Italien, där de EU-skeptiska partierna Femstjärnerörelsen och La Lega hoppas kunna bilda regering, för att inte fortsätta arbetet med att sanera statens finanser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista