USA-analytiker: Tydlig avreglering av amerikanska finansmarknaden

1:46 min

USA:s president Donald Trump har vunnit en prestigefylld strid när representanthuset nu har godkänt lättnader i den så kallade Dodd Frank-lagen, som reglerar USA:s finansmarknad.

Donald Trump hade velat ta bort Dodd Frank-lagen helt och hållet. Det lyckades han inte med, men det är ändå en tydlig avreglering av finansmarknaden som kommer att ske, enligt Andreas Johnson, USA-analytiker på SEB.
 
- Mindre banker får nu lättare att låna ut till hushåll som vill ha bolån. Men den viktigaste effekten är att färre banker kommer att utsättas för den strikta översikten som centralbankenstår för. Det är i första hand stora banker som kommer att utsättas för den i fortsättningen, säger han till Ekonomiekot. 

 - Trump hade velat att man tog bort hela lagen och jämfört med det är det en liten förändring, men det är en tydlig avreglering skulle jag säga, fortsätter han.
 
Lagförslaget innebär att små och mellanstora banker i USA kommer att slippa stresstester och likviditetskrav från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Beslutet gynnar företagen, som nu får det enklare att till exempel få lån, och den amerikanska finansbranschen som, precis som Trump, har velat få bort Dodd Frank-lagen, alltså regleringen av finansmarknaden i USA, sedan den kom efter finanskrisen 2010.

Senaten godkände lagändringen i mars och tidigare i veckan släppte även representanthuset igenom lagförslaget. Det som nu återstår är att Trump ska skriva på lagstiftningen och det väntas han göra de närmaste dagarna, enligt Anderas Johnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista