Gunnar Bolin om svaret från hovet om Akademien

2:26 min

Frågorna om hur Svenska Akademien ska agera kring manfallet av ledamöter har varit många men nu kommer hovet med ett ovanligt rakt uttalande, menar kulturredaktionens Gunnar Bolin.

– Det är intressant att de ger ett slags glasklart besked i den här frågan, det är ju många som undrat hur Akademien själva har tänkt.

Det har gått att läsa tydligt i stadgarna att det ska vara tolv ledamöter för att välja in nya medlemmar men från Akademien har det kommit olika uppgifter om hur man ska tolka det som står där.

– Nu säger hovet att det måste var tolv stycken för att klara av detta så det kommer att diskuteras imorgon på mötet, säger Gunnar Bolin.

Under vintern och våren har först den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius och sedan tillfälliga ständige sekreteraren Anders Olsson, diskuterat stadgarna med kungen.

– Som jag har förstått det har Svenska Akademien varit helt med på det att det är kungen som disponerar stadgarna.

Efter hovets uttalande sade ledamoten Horace Engdahl att det är Akademien själv som tolkar sina stadgar.

– Då är det märkligt att i en fråga som "inte riktigt passar Akademien", säger man att det inte är kungen som har hand om stadgarna.

Trots hovets tydlighet är det fortfarande många frågor som hänger i luften och någon rimlig lösning ser inte Gunnar Bolin.

– Jag önskar att jag gjorde det men det är väldigt infekterat, det är pajkastning från två håll som inte heller gör saken lättare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista