Kritik från Göta Kanal kring Götaälvbron

1:42 min

Göta Kanalbolag riktar nu kritik mot Göteborgs stad och hur de hanterar öppningarna av Götaälvbron. Bolaget anser att brons begränsade öppningstider för båttrafik utgör ett stort hinder för de 3 000 fritidsbåtar som trafikerar kanalen.

– Upplevelsen, att börja eller sluta Göta Kanal, det beroende på vilket håll man kommer ifrån, blir inte så bra. Så jag tycker det här är väldigt, väldigt olyckligt för svensk besöksnäring som helhet, säger Roger Altsäter, vd för Göta Kanal.

I ett brev till Göteborgs stad liksom Sjöfartsverket och närings- och innovationsminister Mikael Damberg påtalar kanalbolaget risker för långa väntetider och brister i säkerheten.

Detta när Götaälvbron ska hålla "sommaröppet" för sjöfarten tiderna 00.00 till 06.00 fram till augusti samt tiden 09.00 till 12.00 på förmiddagen.

Men Götaälvbron är gammal och har flera problem med klaffarna för öppning som är särskilt känsliga i varmt väder. Michael Ernfors är enhetschef på Trafikkontoret i Göteborgs stad. 

– Självklart förstår jag deras bekymmer.

– Vi håller nu på att se över detta. Vi har gjort en mängd åtgärder på bron. Vi har förstärkt den så att den naturligtvis ska klara påfrestningarna. Sedan har vi också tillsett att det helt enkelt finns kraftigare doningar för att kunna justera klaffen.

För två veckor sedan inträffade ett större haveri på bron vilket fick stora effekter på trafiken i Göteborg. Och just detta är ett komplext problem att hantera menar man i Göteborgs stad.

Man måste ta hänsyn till sjöfarten som är en riksangelägenhet liksom till stadens lokala trafik. Drygt 600 000 personer pendlar över bron varje vecka, säger Ernfors.

Men på kanalbolaget befarar man att begränsningar för båttrafiken i Göteborg medför stora risker som man har att ta hänsyn till.

– Det kan bli för mycket båtar som står och väntar på en broöppning, och sedan blir det stökigt.

– Det kan komma någon stor godstrafikbåt, och det blir en kollision. Eller någon kör i land för att man blir rädda för de stora båtarna, eller att det kommer svall som de inte kan hantera.

– Att ligga still med en båt är det sämsta du kan göra, och det är det absolut svåraste.

Öppettider för broöppningar kan nu komma att justeras om värmen sjunker och väderleken medger. Och på trafikkontoret ska även se över om det är möjligt att upprätta tillfälliga båtplatser. Detta uppströms bron.

– På den västra sidan av bron så finns den möjlighet redan i dag. Däremot när det gäller uppströms bron så är möjligheterna betydligt mer begränsade av olika skäl, främst geotekniska.

– Men där har vi som plan att anlägga tillfälliga angöringsmöjligheter. Exakt hur det kommer att se ut kan jag inte svara på i dag.

– Det är en diskussion som vi måste ha med Sjöfartsverket så att vi upprätthåller sjösäkerheten, säger Michael Ernfors på Göteborgs stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista