Hopp om fiske med lägre gifthalter

1:59 min

Det finns hopp om att hitta sätt att bedriva fiske av till exempel sik, lax och öring i Sverige utan att fiskarna har för höga halter av giftiga dioxiner, det är slutsatsen i en delrapport från miljöforskningsinstitutet IVL.

– Läget är inte nattsvart utan vi har gott hopp om att vi ska kunna identifiera bestånd och platser där halterna är så pass låga att man ska kunna bedriva ett småskaligt fiske där man klarar gränsvärdena, säger Magnus Karlsson, forskare vid miljöforskningsinstitutet IVL som leder projektet.

I flera år har IVL undersökt dioxinhalter i fet fisk, från Östersjön, Vänern och Vättern. Sen i fjol pågår ett större projekt med syftet att hitta sätt att bedriva småskaligt yrkesfiske av till exempel sik, lax, öring och strömming, utan att överskrida gränsen för hur höga gifter som får finnas för att fisken ska kunna säljas som livsmedel.

– Fiskemöjligheterna begränsas till följd av föroreningshalterna så nu försöker vi utröna var halterna är så låga som möjligt. Vilka platser, vilka bestånd, vilka årstider, finns det en variation däremellan som man kan utnyttja, säger Magnus Karlsson.

Nu har ni presenterat en första delrapport i projektet, vad har ni sett där?

– Vi har sett att det finns en stor variation mellan olika fiskarter och platser, exempelvis i Vättern så har halterna visat sig vara betydligt lägre än vi trodde från början medan däremot i den närliggande Vänern så är det mer problematiskt med högre halter och det beror på att fisken Vättern, i alla fall den som yrkesmässigt fångas är betydligt magrare. Ju fetare fisken är desto högre blir halterna av de här ämnena också.

Projektet ska pågå i nästan två år till och därefter hoppas forskarna kunna ge svar på vilka parametrar som är avgörande för ett fiske utan för höga gifthalter.

Är det framförallt var man fiskar som är en nyckelfaktor?

– Det svaret kommer vi väl mer definitivt kunna säga om ett par år, men det synes vara en faktor – var man fiskar och också hur man fiskar. Man kan ju sätta garn, till exempel olika maskstorlek och selektivt fiska på en viss storlek av fisk som har lägre halter, säger Magnus Karlsson på IVL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista