Rekordvärme väntas i helgen - stor risk för bränder

1:52 min

Det väntas bli rekordvarmt i helgen med temperturer uppemot trettio grader. Samtidigt varnar SMHI för att det är torrt i skog och mark och det är fara för gräsbränder.

Vädret till helgen väntas bli fortsatt varmt, meddelar SMHI. Uppemot trettio grader kan det bli i mellersta och södra Sverige, säger Marcus Sjöstedt meterolog på SMHI. 
 

– Det kommer att vara fortsatt stabilt och soligt väder under helgen. Det kan komma någon enstaka regnskur i de sydligaste delarna av landet.

– Med undantag för det så kommer det att vara soligt och höga temperaturer, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI


Redan idag var det varmt i stora delar av landet. I Hällums socken i Västergötland var det 26,7 grader. I Ullared och i Arvika uppmättes 26,6 grader.

– Den högsta temperaturen hittills i år uppmättes i Uppsala förra veckan då det var 29, 3. Men det är inte omöjligt att det kan komma att bli ännu varmare i helgen.

– Nordvästra delarna av Götaland och även västra delarna av Svealand kommer att få riktigt höga temperaturer, men också övriga delar av Svealand och längs Norrlandskusten så kommer det att bli riktigt höga temperaturer, säger meteorolog Marcus Sjöstedt.

Helgens högsta temperaturer väntas i nordvästra delarna av Götaland, i västra delarna av Svealand och längs Norrlandskusten.

Temperaturerna i maj har hittills varit "över" och "mycket över" de normala temperaturerna. Exempelvis så hade Uppsala den 16 maj 29,3 grader. Så höga temperaturer har det aldrig uppmätts sedan man började mäta temperaturer på 1700-talet, uppger SMHI.

I Stockholm hade man 28,5 och det har man aldrig uppmätt så tidigt i maj.

I och med att det blir torrt i gräs och mark så varnar SMHI för brandfaran i stora delar av landet, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

– I ett sådant väderläge bör man ta det extra försiktigt om man ska ut och elda eller liknande. Det är väldigt torrt i skog och mark. Risken för bränder i skog och mark är därför stor i stora delar av landet.

– Även längre norrut över Norrland så har man kvar av fjolårsgräset och det är just nu väldigt lättantändligt. Det gör att det är stor risk för gräsbränder i delar av norra Sverige, säger meteorolog Marcus Sjöstedt.  

I Jönköpings kommun förbereder man sig för den extrema brandrisken. På alla de kommunala grillplatserna tar man nu bort all ved som kommunen normalt har liggande ute på grillplatserna.

Man förser också grillplatserna med vatten, eftersom det fortsatt är möjligt att grilla med medhavd grillkol, berättar Anders Strandh, skogsförvaltare på tekniska kontoret till P4 Jönköping.  

– Vi chansar inte. Vi plockar bort veden från grillplatsen. Sedan sätter vi upp lite förtydligande information från räddningstjänsten och ett fat med vatten.

– Men man har fortfarande möjlighet att grilla med grillkol eller engångsgrill på dessa grillplatser, säger Anders Strandh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista