Lågt intresse för Alfa Laval på börsen

Det svenska intresset för verkstadskoncernen Alfa Lavals återkomst på börsen har varit lågt. Endast 20 procent av dom aktier som såldes ut inför fredagens börsintroduktion köptes av ägare i Sverige.
Av dom 65 miljoner aktier som Alfa Lavals ägare bjöd ut till försäljning inför fredagens återkomst på börsen tecknades bara en och en halv procent av privatpersoner. En mycket stor del av utförsäljningen gick till stora institiutionella ägare i utlandet, som exempelvis brittiska och amerikanska pensionsfonder. Brittiska investerare 40 procent av aktierna tecknades av brittiska investerare, medan 20 procent gick till olika fonder i USA. Endast 20 procent av aktierna tecknades av svenska investerare. Kritik sänkte priset Det är investmentbolaget Industri Kapital som står bakom försäljningen av aktierna och företaget hade först tänkt att Alfa Lavalaktien skulle kosta nånstans mellan 108 och 140 kronor att köpa i samband med dagens börsnotering. Efter kritik så tvingades man till slut sänka priset till 91 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".