pengar
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ökad korruption på svenska ambassader

1:32 min

Antalet anmälningar om misstankar om korruption på svenska ambassader och konsulat har ökat. Det visar den granskning som Riksrevisionen gjort.

Skyddet mot korruption behöver stärkas, säger Ann-Mari Skorpen som är revisionsdirektör på Riksrevisionen.
 
– I vår granskning har vi sett att skyddet är för svagt. Det behöver stärkas. Vi har sett att UD har genomfört flera åtgärder det senaste året, för att stärka det här skyddet. Men vi tycker fortfarande att det är för svagt.
 
Det är bland annat efter rapporteringen i Ekot och SVT om misstänkt korruption på den svenska ambassaden i Jordanien, där personer som sökt upp ambassaden för att boka tid för intervju om uppehållstillstånd ska ha erbjudits att köpa sig en plats i kön, som Riksrevisionen gjort den här granskningen.

Man har tittat på de anmälningar som kommit in om misstänkt korruption mellan 2014 till 2017 och kommit fram till att anmälningarna ökade, framförallt under 2017. Av de 60 anmälningar totalt under åren kom hälften under den första hälften av 2017.

– Det vi ser i kartläggningen är att det handlar om påstådd försäljning av intervjutider, försäljning av viseringsmärken viseringar som är utfärdade på falska grunder. Otillåtna slagningar i ärendehanteringssystemen, till exempel. 
 
Arbetet för att upptäcka och förhindra korruption är inte tillräckligt enligt Riksrevisionen och därför uppmanar man UD som ju har ansvar för ambassaderna och konsulaten att vidta en rad åtgärder.

– Det handlar om att de behöver se över hur man gör utredningar av anmälningar, så att de genomförs på ett oberoende och kompetent sätt. Vi tycker att UD ska se över inspektionsverksamheten. Det är några av de åtgärder som vi lägger, säger Ann-Mari Skorpen.
 
På UD håller man med om att korruptionen blivit ett problem, i spåren av ökade migrationsströmmar de senaste åren. Insatser har gjorts, och det finns exempel på personal som fått lämna sina anställningar på grund av detta. Men mer behöver göras säger Partic Nilsson, presschef på utrikesdepartementet.

– Allt vi kan göra för att förhindra detta, ska vi naturligtvis göra. Därför är Riksrevisionens rapport en viktig del i det, där vi välkomnar de delarna där vi ser att vi har arbeta att göra. Och därför kommer vi att analysera detta för att se hur vi tar det vidare.

Är det platsanställd personal som är den svaga länken?

– När det gäller inblandning av vår egen personal, vad gäller utsänd personal, lokalanställd personal så har det förekommit ärenden där det funnits inblandning från personalens sida.


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista