Tredelad bild: kvinnlig student, riksdagshuset, man i kostym med portfölj.
14 procent av kandidaterna i årets riksdagsval räknas som låginkomsttagare, och 34 procent räknas som höginkomsttagare. Foto: Anders Wiklund/TT, Stina Stjernkvist/TT, Hasse Holmberg/TT.

Fler kandidater med låga inkomster i M än S

1:19 min

Socialdemokraterna är det parti som har lägst andel låginkomsttagare på sina valsedlar, det visar Ekots genomgång av de cirka 6 000 riksdagskandidaternas inkomster.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad inte ser inte det som något problem för ett arbetarparti.

– Vi har en bra bredd inom vår riksdagsgrupp, men sen är det alltid så att i ett val är det fler, i ett annat val är det färre, säger hon. 

I år kandiderar 6 005 personer till riksdagen, vilket är 250 fler än i förra valet. Ökningen förklaras framför allt med att SD nu har listor över hela landet.
 
När det gäller inkomster, så visar den körning som Statistiska centralbyrån har gjort för Ekot, att andelen kandidater med låga inkomster, det vill säga upp till 200 000 kronor om året är 14 procent.

Störst andel har Miljöpartiet, vilket kan förklaras med partiets stora närvaro bland unga och studenter.

Mer överraskande är att Socialdemokraterna har den lägsta andelen med låga inkomster på sina vallistor bland riksdagspartierna, 11 procent. I Moderaterna är andelen 13 procent.

Det visar att Moderaterna har blivit ett brett parti, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

– Om man ska våga sig på nån slutsats så kan man säga att M medvetet och under lång tid har drivit en arbetslinje, där sänkt skatt på arbete har riktat sig mot låg- och medelinkomsttagare. Vi märker att vi har stärkt oss bland väljarna med den bakgrunden. Det är möjligt att vi nu också ser ett utfall i bredden av kandidater som företräder partiet.

Andelen riksdagskandidater som är höginkomsttagare, som tjänar över en halvmiljon kronor om året är 34 procent i årets val.  
 
Skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är liten. Andelen socialdemokratiska kandidater med höga inkomster är 45 procent. Andelen moderater som kandiderar är 47 procent.

En del av förklaringen här kan vara att S är ett regeringsparti och har över 100 ledamöter i riksdagen, både statsråden och ledamöterna har inkomster över halvmiljonen och en del av dem återfinns på valsedlarna.

– För oss är det viktigt att vi driver på en bra politik för att utjämna skillnaderna. Sen är det självklart bra att vi har en stor bredd och spridning, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

I en tidigare version sa vi att andelen låginkomsttagare totalt sett har minskat, men en förklaring som inte gavs var att inkomsterna i samhället generellt har ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".