Brand i Tyresta nationalpark 1999. Ett 50-tal brandmän och värnpliktiga bekämpar elden. Foto: Sofia Müller/TT
Eldningsförbud och stor brandrisk i hela länet Foto: Sofia Müller/TT

MSB varnar för extremt stor brandrisk

2:14 min

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar för extremt stor brandrisk. Det gör man i ett myndighetsmeddelande till allmänheten, vilket är en ovanlig åtgärd från MSB när det gäller risk för bränder i skog och mark.

MSB skriver på sin hemsida att det är väderläget som råder i stora delar av Sverige med höga temperaturer och torrt i skog och mark som har lett till ett stort antal ansvariga kommuner eller länsstyrelser har beslutat om eldningsförbud.

Prognosen tyder på att brandrisken förvärras framöver.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skriver vidare att det fina varma vädret lockar till utevistelse men tänk på att en brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning. Även cigarettfimpar och små gnistor från exempelvis röjsåg kan antända den torra vegetationen, säger Leif Sandahl vid MSB.

Som privatperson är det viktigt att följa de regler som gäller där du vistas. Information om eldningsförbud finns på kommuners eller länsstyrelsers webbplatser.

Brandrisken skiljer sig åt i landet. I Stockholms län har det varit eldningsförbud sedan den den 17 maj. Eldningsförbudet gäller i hela Stockholms län.

Det här betyder Eldningsförbud:

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Eldningsförbud är ofta lokala och gäller i din kommun eller i ditt län. 

På vissa områden tillåts du använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand. I vissa fall tillåts även användning av fasta gasolgrillar eller hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken. Kontrollera alltid med kommunen och länsstyrelsen vad föreskriften om eldningsförbud anger är tillåtet där du befinner dig.

Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder - de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset.

Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs i vägren eller banvall.

Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Källa:MSB

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista