Skogsindustrin gynnas om engångsplast förbjuds

2:19 min

EU-kommissionen föreslår förbud mot en rad engångsartiklar i plast – där det finns andra alternativ. Något som kan bli gynnsamt för den svenska träindustrin.

EU-kommissionen föreslår att engångsartiklar av plast förbjuds, där det finns alternativ. Det handlar bland annat om tops, bestick, matförpackningar, påsar och dryckesflaskor.

På sikt hoppas kommissionen att ett förbud ska leda till att det tas fram fler alternativ än vad som finns i dag. Något som kan bli gynnsamt för den svenska skogindustrin:

– Skogsindustrierna kan ju gynnas av ett sådans beslut, givetvis. Världen behöver använda mindre fossila råvaror  och mer förnybara. Vi ser en förändring som är kunddriven i dag, Carina Håkansson, vd på medlemsorganisationen Skogsindustrierna.

Anledningen till förslaget, som nu ska diskuteras i parlamentet och ministerrådet, är att en stor del av den plast som används inte återvinns och i stället hamnar i naturen. Plasten har lång nedbrytningstid och djur som äter plast riskerar att dö.

All plast går att återvinna, problemet är att det inte finns något värde i enklare engångsartiklar, det finns helt enkelt ingen efterfrågan på materialet. Det säger Leif Nilsson som är vd för intresseorganisationen svenska plastindustriföretagen. Bland deras medlemsföretag, de små och medelstora, har redan att arbete påbörjats för att anpassa produkterna till efterfrågan av mer hållbara produkter:

– Jag tror inte förslaget får någon större påverkan, produktionsmässigt och produkter. Utan det här är man medveten om och man kommer nog ganska enkelt kunna byta ut större delen av de produkter som är berörda, säger Leif Nilsson.

I undersökningar som tidigare gjorts framgår att svenskarna är positiva till ett förbud. Enligt en opinionsundersökning gjord på uppdrag av Världsnaturfonden är två tredjedelar av svenskarna för ett förbud

Vilma Rippert från Jokkmokk är en av dom:

– Det är så himla mycket plast och föroreningar, det är bra att vi försöker minska det, helt enkelt. Det är saker som är användbara, men man kanske kan hitta lösningar på det, göra i något annat material, säger Vilma Rippert.

Just detta är något som kommissionen föreslår, att det ska tas fram alternativ till plasten. Och samtidigt som EU-kommissionen jobbat med frågan har den svenska regeringen och Naturvårdsverket arbetat med vad som kan göras för att minska plastkonsumtionen.

– Vi vill föreslå styrmedel som minskar nedskräpningen orsakat av de här produkterna. Så att vi ändrar folks beteende, säger Malin Göransson, handläggare på Naturvårdsverket.

Vad kan det handlar om för förslag?

– Det är pantsystem, skatt eller förbud. Det kan vara lite olika saker, säger Malin Göransson på Naturvårdsverket.

EU-kommissionen vill att varje land ska sätta mål för hur användningen av plast ska minska, men föreslår en lägstanivå på vad som bör göras.

Men redan i dag är det flera länder som har, eller håller på, att se över reglerna kring plast. Exempel har plastkassar förbjudits i flera länder. Och i andra, som i Sverige är butiker numer skyldiga att informera hur påsarna påverkar miljön.

Något som alltså är positivt för den svenska träindustrin.

– I skogsindustrin hör jag flera företag som säger att kunderna är på väg och ställer högre krav och driver förändringen mot att använda mer förnybart material, säger Carina Håkansson på Skogsindustrierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista