Babtjenkos vän: Det var en avrättning

2:27 min

Den välkände ryske regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko sköts igår kväll ihjäl i sin trappuppgång i Kiev.

Enligt ukrainsk polis såg det ut som en avrättning, och det instämmer Babtjenkos vän Ajder Muzhdabajev i.

Under onsdagseftermiddag kom det uppgifter om att Arkadij Babtjenko är vid liv.

– De sköt honom när vi var hemma, läser vännen Ajder Muzhdabajev suckande sms:et på sin telefon, som han fick 21.13 igår kväll.

Beskedet från Arkadij Babtjenkos fru Olga om att den 41 årige ryske journalisten skjutits med tre skott i ryggen. Hon ringde ambulansen, men det var för sent.

Muzhdabajev var en av de första, som kom till mordplatsen sent igår kväll. Som vän och kollega på den krimtatariska tv-kanalen ATR visste han mycket väl under vilket dödshot Babtjenko levt sedan han lämnade Ryssland.

Arkadij, hustrun Olga och deras dotter hade precis kommit tillbaka till lägenheten i Kiev från en resa. Han hade varit och handlat när mördarna slog till.

– Han bodde tre månader i Prag och lovades stöd att stanna, men det kom inte, sen tre månader i Israel och så till Kiev i februari förra året, berättar Muzhdabajev, som är mycket kritisk till bristen på stöd från europeiska länder till dem som hotas och tvingas lämna Ryssland.

– Det var en avrättning, en planerad elitoperation, som bara kan ha kommit från Ryssland, säger Muzhdabajev.

Här i Kiev finns ingen tvekan om varifrån ordern om att mörda den Kremlkritiske journalisten kommit. Den ryska totalitära maskinen förlät honom inte, kommenterar premiärminister Volodymyr Groysman.

Det här var den tredje ryske regimkritikern, som mördats i Kiev de senaste två åren. Två journalister och en politiker.

Moskva lägger skulden på Kiev, där "blodiga brott och straffrihet råder" , enligt utrikesministeriet.