EU: Frige dödsdömde Djalali

1:51 min

EU-parlamentet kräver idag att den dödsdömde svenske forskaren Ahmadreza Djalali friges ur fängelset i Iran.

Idag antar EU-parlamentet med bred majoritet en så kallad brådskande resolution med krav på att Djalali och ytterligare fyra fängslade EU-medborgare i Iran ska friges. 

– Det här är ett väldigt tydligt krav på den iranska regimen att att frige Djalali och upphäva dödsdomen och jag är glad över att det finns en så stor politisk enighet kring det här, säger den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson som är initiativtagare till resolutionen.

Djalali är forskare vid karolinska Instotutet, han greps i Iran 2016 anklagad för spioneri för staten Israel och dömdes till döden. Domen har överklagats, men i januari fastställdes dödsstraffet av Högsta domstolen i Iran.

Lars Adaktusson står i ständig kontakt med Djalalis familj.

– Hans hälsotillstånd försämras, han sitter vissa tider isolerad. Det är klart att den psykiska pressen är oerhört hård, han har gått ned i vikt och lider av depression. Han lever just nu under väldigt svåra omständigheter.

Lars Adaktusson hoppas att EU:s utrikeschef Federica Mogherini nu ska ta upp frågan om Djalali och de övriga fängslade EU-medborgarna direkt med den iranska regimen. Han anser att EU varit alltför försiktig och inte velat kritisera Iran sen USA drog sig ur kärnteknikavtalet tidigare i vår.

Han riktar även kritik mot Sveriges utrikesminister Margot Wallström som han menar varit alltför passiv.

– Även Sverige är försiktiga när det gäller att påverka brott mot mänskliga rättigheter i Iran med tanke på det känsliga diplomatiska läget anledning av kärnteknikavtalet, säger Lars Adaktusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista