Arkivbild på ett Nextjet-plan.
Arkivbild på ett Nextjet-plan. Foto: Johan Nilsson / TT

Ersättare klar efter Nextjets konkurs

1:17 min

Efter flygbolaget Nextjets konkurs för några veckor så är det nu klart att det blir flygoperatören Amapola som tar över flygtrafiken mellan Arlanda och Hemavan, Vilhelmina och Lycksele, uppger Trafikverket i ett pressmeddelande.

Det var flygtrafik från och till Arlanda från Gällivare, Arvidsjaur, Hemavan, Vilhelmina och Lycksele som försvann när Nextjet gick i konkurs i mitten av maj.

Det vill säga de fem linjer som har så kallad allmän trafikplikt där Trafikverket upphandlar och är med och betalar för flygtrafiken då det inte finns några andra alternativ och saknas kommersiella förutsättningar.

Och nu har Trafikverket gjort klart med operatören Amapola på destinationerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele kommer flyga from 1 juli. Däremot får Gällivare och Arvidsjaur där både lokalpolitiker och tungt näringsliv som gruvindustri och biltestbransch uttryckt frustration över den bortryckta flygtrafiken, får vänta till i höst eftersom de måste upphandlas enligt lite striktare EU-regler.

Regeringen har uppvaktat EU för att försöka få till ett undantag för att snabbare få igång flygtrafiken även längst i norr.

– Just nu pågår en dialog mellan regeringskansliet och kommisisonen
för att se om vi kan få flyg upp i luften snabbare än inom de två månaderna. Ännu så länge är ingen ändring gjord så upphandlingen fortgår, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".