Spaniens premiärminister erkände sig besegrad redan innan omröstningen.
Spaniens premiärminister erkände sig besegrad redan innan omröstningen. Foto: Francisco Seco/AP

Rajoy avsätts - Pedro Sánchez tar över i Spanien

Efter en omröstning i parlamentet står det nu klart att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tvingas lämna sin post. Bakgrunden är en stor muthärva inom det egna partiet.

Ny premiärminister blir oppositionsledaren Pedro Sánchez från socialdemokratiska PSOE.

En majoritet av ledamöterna i Spaniens parlament har röstat för misstroendeförklaringen mot Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Röstningen skedde öppet, där varje ledamot ropades upp och fick svara "ja" eller "nej".

Tystnaden i salen tätnade när det var Mariano Rajoys tur, och han reste sig upp och som väntat uttryckte han ett symboliskt "nej".

Röstsiffrorna landade på 180 mot 169, enligt tidningen El País sammanräkning. En ledamot avstod från att rösta.

Omröstningen innebär att oppositionsledaren Pedro Sánchez blir ny premiärminister. När det stod klart klev Rajoy fram till Sánchez och skakade hans hand.

– Det har varit en ära att ha varit regeringschef, sade Rajoy i ett tal inför parlamentet före omröstningen.

– Tack till alla spanjorer för att ni har gett mig era sympatier och ert stöd och god lycka åt alla er, för Spaniens bästa.

Bakgrunden till misstroendeförklaringen mot Rajoy, är en stor muthärva inom hans parti, det konservativa Partido Popular (PP).

I torsdags kom de första domarna i den så kallade Gürtel-affären som plågat partiet i åratal. 29 personer på ett eller annat sätt kopplade till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse.

Utredningen av korruptionshärvan handlar bland annat om företag som mutat sig till statliga kontrakt, bokföringsbrott och skattebrott.

Rajoys avgång är slutet på en era i spansk politik men det kan bli svårt för Pedro Sánchez att få stöd i parlamentet och styra Spanien menar Niklas Bremberg, expert på EU:s inrikes- och säkerhetspolitik på Utrikespolitiska institutet.

– Det här är inget solitt regeringsunderlag. Även om en majoritet i parlamentet har stött misstroendeomröstningen så är inte det detsamma som att man har ett starkt och enat parlament bakom sig.

En av utmaningarna för den nye premiärministern blir att hantera frågan om Katalonien där Sánchez lovat att föra en dialog. Vidare har Pedro Sánchez lovat att utlysa nyval.

– Det är väl ingen som tror att den regering som nu kommer tillsättas av Pedro Sánchez kommer att bli så långvarig. Frågan är när och hur man utlyser nyval, säger Niklas Bremberg på Utrikespolitiska institutet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista