Övervakningskamera på husvägg, i mitten poliser på en brottsplats, till höger övervakningskamera på en dörrkarm.
Polisen ska själva bestämma om det behövs kameror på allmän plats eller inte, vill en majoritet i riksdagen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Förslag: Undanta polisen från kameralag

2:13 min

Polisen ska själv få bestämma om det behövs övervakningskameror på allmän plats och heller inte behöva anmäla till länsstyrelsen att de har satts upp. Det anser en majoritet i riksdagen, som vill att de brottsbekämpande myndigheterna helt ska undantas från kamerabevakningslagen.

– Det innebär att man ger polisen möjlighet att kunna sätta upp kameror på platser där man bedömer att det skulle vara effektivt för att bekämpa brott, och det är precis det vi behöver i Sverige nu, om vi ska vara tuffare mot de kriminella gängen, säger justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M).

Vad ser du för risk att Polismyndigheten missbrukar en sådan här möjlighet?

– Jag litar i grunden på polisen. Men det är klart, det finns även kontrollmekanismer i dataskyddsförordningen, och det fungerar väldigt bra i andra länder, jag har svårt att se varför det inte skulle fungera i Sverige, säger Tobé.
 
I mitten av juni ska riksdagen fatta beslut om en ny kamerabevakningslag, som bland annat gör det enklare för Polismyndigheten att få tillstånd att sätta upp kameror på offentliga platser.

Men redan nu står det klart att en rad partier vill det ska bli ännu lättare att använda kamerabevakning. Det handlar om att polisen ska kunna kameraövervaka utan att ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen.

Det ska räcka med att göra en anmälan. Exakt hur det här ska gå till utreds just nu av regeringen.

Men en majoritet i justitieutskottet, bestående av Alliansen och Sverigedemokraterna, förespråkar nu en annan modell, som innebär att de brottsbekämpande myndigheterna helt ska undantas från kameralagen.

Polisen ska själv få avgöra var det behövs övervakningskameror - och det ska heller inte råda någon anmälningsplikt.

Justitieutskottets ordförande, moderaten Tomas Tobé, säger att polisen ska slippa krångel.

- Men det får väl en ny regering ordna, säger Tomas Tobé.
 
Att undanta polisen från kamerabevakningslagen betyder inte att verksamheten blir oreglerad, understryker han. Enligt Dataskyddsförordningen måste polisen till exempel ta hänsyn till människors integritet, och den som bryter mot reglerna kan få betala en sanktionsavgift.
 
Även Sverigedemokraterna vill att det ska bli lättare för polisen att använda övervakningskameror.

- Vi välkomnar att alliansen närmar sig oss, och vi kommer att kunna ha ett gemensamt tillkännagivande som vi riktar till regeringen i den här frågan, och det är glädjande, säger den rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.
 
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tror att framför allt Moderaterna, med det här förslaget, försöker komma ifatt debatten.

– Men, det är klart, att jag har inget problem med att få ett sådant här inspel från riksdagen, det får vi hantera när det kommer, säger Morgan Johansson.
 
Han ser dock ett problem med att inte ha någon anmälningsplikt – det är viktigt att Datainspektionen vet var alla kameror finns, säger Morgan Johansson.

– Annars blir det nästan omöjligt för dem att utöva tillsyn.

Vänsterpartiet är kritiska till att göra det lättare för polisen att sätta upp kameror. Enligt Linda Snecker (V) är förslaget naivt. 

– Det målas upp en väldigt förenklad bild av att kameror ska kunna lösa stora och komplexa problem, som till exempel kvinnors otrygghet och utsatthet. Vi anser att polisen redan har stor frihet att sätta upp kameror, den vill vi ha kvar. Vi måste ha fortsatt kontroll och veta var kamerorna sitter, säger hon. 

Istället vill man satsa på det förebyggande arbetet. 

– Vi ska göra det som pågår just nu i utsatta området. Vi ser att stenkastningarna försvunnit, det är inte bilbränder som för två år sedan, våldsamheten i Stockholm city har börjat gå ner efter att man börjat kontrollera alkoholen. Man måste börja förebygga brott. Då är det en stark välfärd. Det är långsiktighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista