Elektronisk fotboja sitter på underbenet på en man.
1 av 2
Från och med nästa år ska ett nytt system med fotbojor rustade med GPS ha genomförts i Sverige. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix
Elektronisk fotboja
2 av 2
Det nya systemet för elektroniska fotbojan förbättrar förhållandena både för de dömda och för kriminalvården, säger Fredrik Wilhelmsson, enhetschef på Kriminalvården. Foto: Odd Clausen.

Nytt system – dömda med fotboja övervakas med GPS

1:47 min

Kriminalvården moderniserar den elektronisk fotbojan. Det nya systemet bygger på GPS och ger betydligt bättre möjligheter att övervaka de dömda med fotboja. Det handlar om några tusen svenskar varje år.

Fredrik Wilhelmsson är chef för verksamhetsskydd på Kriminalvården ser fördelar med förändringen.

– Vi har GPS-kontroll över klienten, både hemma och från hemmet till arbetsplatsen.  En stor fördel är att vi kan lägga zoner där man måste vara och zoner där man inte får vara, säger Fredrik Wilhelmsson.

Systemet med elektronisk fotboja har funnits sedan 1994 och innebär att en person som har dömts till fängelse i högst sex månader slipper avtjäna straffet på anstalt utan i stället kan vistas hemma och på sitt arbete eller studera, men bara där.

Det har många fördelar, enligt Emma Ekstrand som är enhetschef på avdelningen frivård.

– Det är ganska låga återfall, ungefär 80 procent av dem som avtjänar sitt fängelsestraff med fotboja kommer inte tillbaka till kriminalvården, vilket är ett ganska gott resultat.

Vill klienten ha den här formen av straff?

– Inte alla men många. Det är väl framför allt de som har en ordnad tillvaro, och vill kunna fortsätta jobba och försörja sig och ta hand om hem och familj, de vill nog ofta ha fotboja, säger Emma Ekstrand.

Dagligen bär cirka 600-700 fängelsedömda fotboja, en del av dem på öppna anstalter men de flesta i frivården, där man alltså avtjänar straffet i sitt hem, på jobbet eller i skolan och på vägen däremellan.

Den nya tekniken som ska vara helt införd nästa år ger helt nya möjligheter, enligt Fredrik Wilhelmsson.

– GPS-enheten kommer att bestå av en vanlig smartphone, det är då en plattform som ger oss andra fördelar. Vi kan plocka in andra saker, som en frivårdsapp, eller skolarbete som klienten har gjort när han suttit hos oss, vi kan skajpa med honom när han är ute på permission.

Går det att lura fotbojan?

– Inget system är hundraprocentigt, men jag kan säga att jag gick själv med GPS-fotboja i fem månader, och jag hittade inget sätt att lura den i alla fall, säger Fredrik Wilhelmsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista