En man som släpper en drönare och Googles logga.
Uppmanar Google att hålla sig borta från krigsindustrin. Foto: TT

Uppmanar Google att hålla sig borta från krigsindustrin

1:27 min

Google avslutar ett kontroversiellt samarbete med USA:s försvarsdepartementet. Anledningen är protester från de anställda

Enligt amerikanska medier har projektet handlat om att Google försett det amerikanska försvaret med teknologi som med hjälp av artificiell intelligens kunnat känna igen människor på videoinspelningar från drönare.

Google har inte velat kommentera projektet men många av företagets anställda har protesterat och till och med hotat att lämna företaget.

Enligt ett upprop som skrivits under av tiotusentals anställda uppmanar de Google att hålla sig borta från krigsindustrin.

Uppropet har också fått stöd av bland annat International comittee for robot arms control som varnar för att tekniken bara är ett steg ifrån att helt automatisera dödande av personer som det amerikanska försvaret vill få bort med hjälp av drönare.

Organisationen vill också se ett etiskt regelverk för bruk av artificiell intelligens när det gäller vapen.

Kontraktet mellan Google och det amerikanska försvarsdepartementet var relativt litet men har setts om ett första steg mot större mer lukrativa kontrakt.

Nu förnyas det inte - som det verkar - på grund av de anställdas protester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista