Afghanska flickor samlar upp kol vid en fabrik i huvudstaden Kabul.
Sämst är situationen för flickorna, av fem barn som inte går i skolan är tre flickor, enligt rapporten. Foto: NOORULLAH SHIRZADA

FN: Antalet barn i afghanska skolor minskar

1:45 min

För första gången sedan talibanväldet störtades i Afghanistan minskar nu antalet barn som går i skolan. Det framgår av en FN-rapport som presenteras i dag.

Men det statistiska underlaget är osäkert och undervisningsläget har ändå blivit mycket bättre sedan 2002.

Uppemot hälften av barn och ungdomar i ålder 7 till 17 år i Afghanistan går inte i skolan, 3,7 miljoner för år 2017, vilket är en ökning jämfört med året innan då det var 3,5 miljoner barn som inte gick i skolan.

Det visar en rapport från FN-organen Unesco och Unicef som presenteras i dag. 

Det här ska vara första gången sedan 2002 som antalet elever minskar.

Sämst är situationen för flickorna, av fem barn som inte går i skolan är tre flickor. Låga elevantal är mest vanligt i södra delarna av Afghanistan och på landsbygden.

Det spända säkerhetsläget med fullt krig på många håll, fattigdom, traditionella föreställningar, barnäktenskap och barnarbete, fattigdom och dåliga skollokaler är några av orsakerna.

Ett förslag i studien är att man ska satsa mer på utbildning i hemmiljö. En positiv sak som man pekar på är att när väl ett barn börjat i skolan så är det väldigt få som hoppar av.

Samtidigt betonar rapportförfattarna att det statistiska underlaget för slutsatserna ofta är mycket dåligt så man bör kanske inte hänga upp sig på varje siffra.

Svenska Afghanistankommittén, som bedriver en omfattande utbildningsverksamhet i landet, säger att FN:s uppgifter kan stämma för Afghanistan som helhet, men i deras skolor har antalet elever ökat.

Rapporten säger också att jämfört med grannländer som Pakistan är situationen bättre i Afghanistan.

Läskunnigheten i åldrarna 15 till 24 år har ökat från 31 procent 2005 till 54 procent förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista