En polisbil med avspärrning vid en sjö.
Arkivbild. Det finns inget lagstöd för att stoppa filmande på olycksplatser. Foto: Micke Gustafsson / TT

Örebropolisen läxar upp fotograferande vittnen

"Jag finner inte ord för hur respektlöst man behandlar andra människor"
2:30 min

Polisen i Örebro riktar kritik mot personer som filmade och fotograferade vid drunkningsolyckan i Degerfors där en tonårspojke omkom.

Många håller med polisen i det uppmärksammade inlägget på Facebook som är skrivet av Johan Spånbo, en av poliserna på plats vid drunkningsolyckan. 

– Man lyfter fram sina små barn så de ska se bättre, man tar farm sin mobilkamera och filmar det här. Jag finner inte ord för hur respektlöst man behandlar andra människor, säger Johan Spånbo.

Det finns inget lagstöd för att stoppa filmande på olycksplatser. Enligt Catharina Ekdahl som är jurist och i över tio år jobbat med juridik kring fotografier kan däremot den nya lagen om Olaga integritetsintrång begränsa spridningen.

– Det innebär nån sorts hinder för att de här bilderna når ut. Sen är det som sagt inte något förbud mot att fotografera eller filma men att sprida den här typen av bilder, säger Catharina Ekdahl. 

Det är även svårt att förbjuda den här typen av fotografering på en allmän plats. 

– Det är klart att polisen kan spärra av ett område men så länge du som fotograf och person vill fotografera befinner dig utanför den här avspärrningen så är det ingen som kan hindra dig från att plocka upp den där kameran, säger Catharina Ekdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".