Jansa dominerar valet med hätsk kampanj mot migranter

2:02 min

Idag är det parlamentsval i Balkanlandet Slovenien. Ett högerparti med främlingsfientlig inriktning leder klart i opinionsundersökningarna.

Partiet är ändå i minoritet och kommer att få svårt att bilda regering även om det vinner valet.

Slovenien med två miljoner invånare är på många sätt det mest lyckosamma landet att ha kommit ut ur det forna Jugoslavien; sedan 2004 är det medlem i EU och man använder euro som valuta.

Parlamentsvalet idag äger också rum i ekonomisk högkonjunktur - men det verkar inte gynna den hittillsvarande regeringen som utlyst förtida val.

Istället är det högerpolitikern och tidigare premiärministern Janez Jansa som kommit att dominera scenen med en hätsk kampanj mot immigranter. Detta trots att det egentligen är väldigt få nyanlända i Slovenien.

När flyktingkrisen var som mest akut 2015 och 2016 passerade visserligen en halv miljon asylsökande landet men väldigt få av dem kom att stanna där.

I sin valkampanj har Jansa haft starkt stöd av den ungerske premiärministern Viktor Orbán som har samma politiska inriktning. 

Efter Jansas parti i opinionsundersökningarna kommer socialdemokraterna och sedan den avgående premiärministern Miro Cerars mittenparti med drygt tio procent av rösterna.

Även om Jansa skulle vinna får han svårt att bilda regering. I princip samtliga övriga betydelsefulla partier har sagt att de inte vill regera med honom.

Möjligen kommer det hela sluta med att det blir ytterligare ett val.
Samtidigt är oipinionsundersökningarna mycket osäkra, väldigt många väljare har in i det sista haft svårt att bestämma sig.

Klockan sju stänger vallokalerna, då kommer en vallokalsundersökning och då kommer det kanske klarna om Slovenien följer Ungern in på en mer nationalistisk linje.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista