Grafik: SCB mäter partisympatier maj 2018

Statistiska centralbyrån presenterar idag sin senaste partisympatiundersökning.

Mätningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge regeringspartierna 32,6 procent av rösterna, Allianspartierna skulle få 38,6 procent. Sverigedemokraterna skulle få 18,5 procent och Vänsterpartiet 7,4 procent.

SCB anger att cirka 18 procent av väljarkåren är osäker.

Partisympatiundersökningen (PSU) maj 2018Förändring 2010-2018

Partisympatier runt om i landet

SCB redovisar även siffrorna indelat i åtta regioner.

Sydsverige, Småland med öarna, Västsverige, Stockholms län, Stockholms kommun, Östra Mellansverige, Norra Mellansverige, Mellersta och övre Norrland

Om SCB:s partisympatiundersökning

  • Undersökningen görs med ett riksomfattande, slumpmässigt sannolikhetsurval, med röstberättiga personer. Urvalet görs från befolkningsregistret.
  • I början av insamlingsperioden har de utvalda kunnat svara på frågor via en webbenkät, de som inte svarat har senare kontaktats via telefon.
  • För att mäta partival får de svarande frågan: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”
  • För att mäta partisympati får de frågorna ”Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?” samt ”Men vilket parti har du störst sympati för?”
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista