AFS är inte oroliga för påverkanskampanjer

2:45 min

I dag blev det känt att politiker från det främlingsfientliga partiet Alternativ för Sverige deltar i konferens i Moskva, där Kreml samlar potentiella samarbetspartners.

Anmärkningsvärt, då de riskerar att användas i ryska påverkansoperationer, säger Björn Palmertz, som är senior analytiker på Försvarshögskolan.

– Vi har sett ett antal mer eller mindre öppna påverkansförsök, både med hjälp av cyberoperationer och mer kommunikationsbaserade påverkansoperationer, från rysk sida.

Det här gör att man måste vara medveten om Rysslands motiv vid sådana här konferenser, då landet kan försöka använde kontakter och information i syfte att påverka Sverige, exempelvis inför valet, säger Björn Palmertz.

Konferensen handlar officiellt om parlamentarismens framtid och utveckling, men källor på plats i Moskva säger till Ekot att det i första hand är en anledning för att bjuda in politiska representanter som Kreml stödjer, för att initiera och stärka samarbeten och allianser.

Det handlar exempelvis om politiska representanter för partier som är mot Nato, kritiska mot EU och ofta med starka konservativa och nationalistiska strömningar.

Och det är alltså representanter från det nybildade partiet Alternativ för Sverige, AFS, som valt att delta på konferensen. Partiordförande Gustav Kasselstrand ser inga risker med deras deltagande.

– Jag tycker att Sverige ska förbättra dem diplomatiska relationerna med Ryssland. Det är otroligt intressant att vara här i Moskva, säger Gustav Kasselstrand.

Hur ser du på risken att ni ska användas i Rysslands påverkansoperationer?

– Det är rent nonsens. Det där är ett hjärnspöke.

En uppseendeväckande inställning, enligt Björn Palmertz, senior analytiker vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudie på Försvarshögskolan.

– Då lever vi i två väldigt olika världar. Det finns ett antal tunga institutioner som pekat på att Ryssland ökar sin underrättelseverksamhet i Västvärlden, och arbetar mycket aktivt med påverkansoperationer och cyberoperationer för att destabilisera regeringar i väst.

Att Mikael Jansson, en av AFS:s representanter som är på plats i Moskva, sitter i Försvarsutskottet och nyligen representerade Sverigedemokraterna gör det hela ännu känsligare, enligt Björn Palmertz.
Något Gustav Kasselstrand inte håller med om, han säger också att partiets främsta syfte att delta på konferensen är att nätverka med andra nationalistpartier.

Om och hur Ryssland kan komma att försöka påverka det svenska valet är för tidigt att säga, men Björn Palmertz varnar exempelvis för att Ryssland kan ha ett intresse av att samordna sina påverkansoperationer med ett partis budskap.

– Kan man få budskap att komma från flera håll simultant, och särskilt då inifrån ett land man vill påverka så är det klart att det får större tyngd.